fbpx
Kanta-Häme

Tuttu mies tuli Hattulaan

Joulukuussa tekniseksi johtajaksi valittu Juha Prittinen kulkee Hattulan kunnanviraston käytävillä Pappilanniemessä kuin kotonaan. Hänhän on ehtinyt työskennellä kunnassa jo neljän kuukauden ajan.

Monet kunnan ihmiset ovat Prittiselle sitä paitsi tuttuja jo niiltä ajoilta, kun hän johti Janakkalan teknistä tointa – tekeväthän kunnat yhteistyötä.

Janakkalasta Prittinen irtisanoutui viime vuoden syksyllä syistä, joista hän ei puhu julkisuudessa. Hän sanoo, ettei olisi kuvitellut hakeutuvansa enää lainkaan kuntatyöhön.

– Olin aika vakuuttunut siitä, että olin saanut sellaisen rautaisannoksen kuntapolitiikkaa ja johtamiskulttuuria, ettei minua kuntatyö enää kiinnosta.

Vuoden kestäneellä “virattomalla” kaudellaan mies ryhtyi yrittäjäksi kahdella taholla. Hän teki fyysistä työtä arboristina (tosin ilman tutkintoa) eli hoiti ja kaatoi puita. Lisäksi hän alkoi tuoda maahan ja myydä suunnistajien otsalamppuja.

Yritystoiminta lähti pyörimään sen verran hyvin, että se olisi Prittisen mukaan kyllä taannut toimeentulon. Mutta sitten, loppukesästä, tuli puhelinsoitto silloiselta kunnanjohtajalta Heidi Rämöltä.

Hattulahan oli tuolloin suorastaan pienessä pulassa. Heidi Rämö oli jättämässä kunnan tultuaan valituksi Lempäälän kunnanjohtajaksi. Samoihin aikoihin tekninen johtaja Janne Teeriaho oli siirtymässä Keuruulle. Rämö pyysi Prittistä apuun, ja Prittinen suostui vt. tekniseksi johtajaksi.

– Mutta sanoin kyllä, ettei tämä tarkoita, että olisin käytettävissä pysyvästi.

Mieli kuitenkin muuttui syksyn aikana.

– Asia kypsyi vähitellen, kun tutustuin täällä työntekijöihin ja päättäjiin ja kun huomasin, minkälainen ilmapiiri ja meininki täällä on. Ja kyllä minua kysyttiinkin aika painavin äänenpainoin.

Niin Prittinen pani hakemuksen vetämään virkaan, johon hänet sitten valittiin yksimielisesti.

Hän kehuu, että Hattulan kunnassa on poikkeuksellisen hyvä henki ja luottamuksen ilmapiiri.

– Täällä on hyvä johtoryhmä, joka hoitaa vastuualueensa suvereenisti. Päättäjillä ja kunnanhallituksella on tarpeeksi osaamista, ja päättäjät antavat virkamiehille työrauhan. Ei ole epätervettä ohjaamista ja puuttumista. Täällä luotetaan virkamiesten tekemiseen.

Prittinen laskeskelee, että syyskuusta alkaen hänen työajastaan noin kolmannes on mennyt Merven tulevan bioenergiakeskushankkeen parissa.

Työtä pitää tehdä paljon, vaikkei kukaan voi varmasti tietää, tuleeko bioenergiakeskus joskus Hattulan Merveen vai ei. Hattula kuitenkin tekee kaikkensa, että tulisi.

– Mahdollisen uuden moottoritieliittymän suunnittelu on jo käynnistynyt. Suunnittelua tekee konsultti, päätilaaja on Uudenmaan ely-keskus, ja myös Hattula ja Hämeen liitto ovat siinä mukana.

Selvityksessä pohditaan, missä vaiheessa uusi liittymä tarvitaan, jos bioenergiakeskus tulee.

– Eli laitamme paperit siihen järjestykseen, että tarvittaessa päästään nopeasti liikkeelle. Liikennevirastokin on suunnittelun ohjausryhmässä.

Teollista toimijaa ei bioenergiahankkeelle ole tiedossa, mutta neuvotteluja käydään Prittisen mukaan koko ajan.

Hankkeelle antoi uutta potkua se, että Helsinki päätti äskettäin luopua kokonaan kivihiilen käytöstä ja suuntautua uusiutuvien energialähteiden käyttöön.

Muutakin, pienimuotoisempaa on suunnitteilla. Prittinen kertoo, että Hattula on esillä selvityksessä, jossa pohditaan raskaan liikenteen levähdyspaikkoja. Kappakallion levähdyspaikkaa moottoritien varrella (se, jossa on näkötorni) voitaisiin ehkä laajentaa nykyistä paremmaksi.

– Iittalanhan levähdysalue on usein aivan täynnä.

Hattulan oma iso rakennuskohde Juteinikeskus (eli koulu ja liikuntahalli) valmistuu ensi vuonna niin, että koulu aloittaa toimintansa elokuussa. Tarpeettomaksi käyvä Hurttalan koulu puretaan.

Kanungin omakotitaloalueelle rakennetaan ensi keväänä kunnallistekniikka. Tavoitteena on, että tontit saadaan myyntiin kesällä. Alueelle tulee 48 omakotitonttia ja neljä rivitalotonttia.

– Omakotitontteja on jo kyselty, Prittinen sanoo.

Mies itse aikoo pysyä ainakin toistaiseksi hämeenlinnalaisena.

– Olen kunnostanut Ojoisten taloamme kohta kaksikymmentä vuotta, ja se alkaa olla siinä kunnossa kuin haluan.

Siitä Prittiset eivät kovin helposti muuta pois, edes Hattulaan.

– Paitsi jos löytyy kunnostettava hirsitalo järven rannalta, mies heittää. HäSa

Menot