Iittalassa asuva Tuula Loikkanen jatkaa edunvalvontatyötä Panimoliiton toimitusjohtajana. Asialistalla ovat olutkulttuuri ja veropolitiikka.
Kanta-Häme Hämeenlinna

Iittalalainen Tuula Loikkanen haluaa muuttaa Suomen olutkulttuuria – Panimoliiton uusi johtaja on Brysselissä karaistunut lobbari

Panimoliiton toimitusjohtajana aloittava Tuula Loikkanen jatkaa työtä siitä, mihin edellinen johtaja jäi. Asialistalla ovat alkoholivero ja olutkulttuuri.
Pitkään ulkomailla asunut Tuula Loikkanen on asettunut Iittalaan miehensä suvun omistamalle kotitilalle. Näyttävät maalaismaisemat antavat hetken rauhaa kiireiseltä edunvalvontatyöltä. Kuva: Esko Tuovinen
Pitkään ulkomailla asunut Tuula Loikkanen on asettunut Iittalaan miehensä suvun omistamalle kotitilalle. Näyttävät maalaismaisemat antavat hetken rauhaa kiireiseltä edunvalvontatyöltä. Kuva: Esko Tuovinen

Panimoliiton uudeksi toimitusjohtajaksi heinäkuussa nimetty Tuula Loikkanen ei pelkää kutsua itseään lobbariksi. Iittalassa asuvan naisen elämä pyörii jo kolmatta vuosikymmentä edunvalvonnan ympärillä.

Loikkasen ura on kulkenut Brysselin kautta kaupan alan etujärjestöihin. EU-taustasta on ollut hyötyä Muotikaupan liiton ja Kaupan liiton johtotehtävissä.

– Tänä päivänä ei ole pelkästään kansallista edunvalvontaa, jos puhutaan lainsäädännöstä. Lainsäädäntö aika pitkälti tulee sieltä Brysselistä.

Asialistalla olutkulttuuri ja veropolitiikka

Brysselissä Loikkanen näki myös toisenlaista olutkulttuuria, josta Suomi voisi hänen mielestään ottaa mallia.

– Näkisin oluen mielellään osana ruokakulttuuria. Meillä se on vielä vähän kielletty pahe.

Loikkasen uusi työnantaja pitää olutkulttuurin lisäksi ääntä veropolitiikasta. Panimoliiton kaavailuissa olutveron laskeminen vähentäisi alkoholin tuontimääriä, parantaisi työllisyyttä ja kartuttaisi verotuloja.

Verotulojen kasvaminen alkoholiveron laskemisen seurauksena on epävarmaa. Alkoholiveron laskeminen 33 prosentilla vuonna 2004 tiputti alkoholiverotuloja 1364 miljoonasta eurosta 973 miljoonaan euroon, jos vertailukohdiksi otetaan vuodet 2003 ja 2005.

Loikkanen arvioi, että panimotuotteiden veronalennus voisi hyödyttää Suomea, vaikka suora verokertymä pienenisi.

– Kyse ei ole ainoastaan kaljatuopista, vaan ihminen kuluttaa aika paljon, kun lähtee Viroon. Matkat, ruokailu ja kaikki verokertymä valuu pois Suomesta.

”Kossupullo ei ole enää se juttu”

Uskooko Loikkanen siis itse, että panimotuotteiden alkoholiveron laskeminen vähentäisi tuontia, lisäisi verotuloja, eikä alkoholin kokonaiskulutuksessa tapahtuisi suuria muutoksia ainakaan ylöspäin? Syksyllä tehtävässään aloittava toimitusjohtaja asettelee sanansa tarkkaan.

– Nämä kaikkihan kulkevat käsi kädessä. Sen uskon, että jos valmisteveroa hiukan lasketaan, niin sillä voisi olla positiivisia vaikutuksia maahantuontiin.

Viime vuosina jatkuneeseen alkoholin kulutusmäärien laskuun vaikuttavat hänen mielestään alkoholipolitiikan lisäksi vallitsevat trendit. Loikkanen uskoo, että kyse on ennen kaikkea kulutustottumuksien muutoksista.

– Perjantain kossupullo ei ole enää se juttu, vaan ruoan kanssa otetaan muutama olut.

Myös Panimoliiton jäsenet tekevät rahaa kaljarallilla

Viron vireästä kaljarallista hyötyvät myös Panimoliiton jäsenyritykset. Ale Coq -tuotemerkin omistava Olvi teki vuonna 2017 Virossa jopa suuremmat voitot kuin Suomessa. Olvin toimitusjohtaja Lasse Aho on Panimoliiton hallituksen puheenjohtaja. Loikkanen ei kommentoi yksittäisten yritysten toimia.

– Panimoliitto katsoo tätä suomalaisen yhteiskunnan näkökulmasta, miten pystymme edistämään myyntiä täällä.

Eikö Panimoliiton keskeinen tehtävä ole kuitenkin taata isommat voitot jäsenyrityksille?

– No ei oikeastaan. Emme saa edes puhua hinnoista tai voitoista, kilpailulainsäädäntö kieltää sen. Firma tekee bisnesratkaisut ja miettii niitä voitontavoittelun kannalta. Me mietimme koko järjestön ja toimialan kannalta, mitä lainsäädännöllisiä toimia tehdään. HÄSA

Tuula Loikkanen

Asuu Hämeenlinnan Iittalassa.

Valmistui hallintotieteen maisteriksi Tampereen yliopistossa vuonna 1995. Lisäksi on suorittanut tutkinnot Nottinghamin ja Leuvenin yliopistoissa kansainvälisestä laista ja EU-laista.

Aloittaa Panimoliiton toimitusjohtajana tämän vuoden syyskuussa. Edellinen toiminnanjohtaja Riikka Pakarinen on siirtymässä valtiovarainministeri Matti Vanhasen EU-asioista vastaavaksi erityisavustajaksi.

Toimi ennen tulevaa pestiä Kaupan liiton edunvalvontajohtajana. Sitä ennen työskenteli Muotikaupan liiton toimitusjohtajana ja jäsenlehden päätoimittajana.

Asui 17 vuotta Brysselissä, jossa suurin osa ajasta kului Etelä-Suomen EU-toimiston johtajana. Toimisto ajoi Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja entisen Itä-Uusimaan maakunnan asioita EU-päätöksenteossa.

Päivän lehti

12.8.2020