Kanta-Häme

Tuuli katkoi sähköjä myös Kanta-Hämeessä

Kova tuuli ja räntäsateet aiheuttivat runsaasti sähkökatkoksia perjantai-iltana. Elenian verkon alueella oli ilman sähköjä illalla runsaat 6 000 taloutta, useimmat niistä Pirkanmaalla.

Tuuli yltyi illan mittaan sisämaassakin niin kovaksi, että se kaatoi puita eteläisessä Suomessa. Ilmatieteen laitos antoi varoituksen vaarallisen voimakkaasta tuulesta maan etelä- ja länsiosiin.

Hämeenlinnan seudulla ja Kanta-Hämeessä sähkökatkostilanne vaikutti ainakin alkuillasta rauhalliselta Elenian käyttöpäällikön Turo Ihosen mukaan.

– Tilanne on suhteellisen rauhallinen. Tuuli vaikuttaa normaalilta syysmyteriltä, mutta tilanne selkeytyy vasta myöhäsillan ja yön aikana, luonnehti käyttöpäällikkö Turo Ihonen.

Janakkalassa katkoksia

Janakkalassa sähköt olivat poikki Tervakoskella noin 350 Elenian asiakkaalta. Lisäksi alkuillasta katkoksia oli ainakin Mallinkaisten suunnalla.

Lammilla sähköt katkesivat paikoitellen kirkonkylän tuntumassa sekä 12-tien molemmin puolin. Hämeenlinnassa katkoksia oli lisäksi ainakin Alajärven rannan läheisyydessä sekä Hauholla Iso-Roineen rannoilla.

Tammelassa myrsky riepotteli pahiten Pyhäjärven rantoja.

Illalla katkoksia oli eniten kello 20 aikaan, minkä jälkeen tilanne näytti ainakin hetkeksi hieman tasaantuvan.

– Illan sääennusteet olivat sen suuntaiset, että myös uusia sähkökatkoksia oli illan ja yön aikana tulossa Elenian alueella ainakin Hämeen ja Pirkanmaan suunnalle.

Elenia on Turo Ihosen mukaan varautunut perjantai-illan kaltaisiin tilanteisiin. Valmiina oli iso joukko urakoitsijoita korjaustöitä tekemään.

Sähkökatkosten vaikutusalueita oli Turo Ihosen mukaan saatu rajattua automaation kautta ja ohjattu työryhmiä korjaustöihin, joita haittasivat pimeys ja sivuteiden liukkaus.

Muualla maassa muun muassa Carunan sähköverkossa oli sähköttä perjantai-iltana yli 3 100 asiakasta lähinnä Satakunnassa.

Puuskissa 20 metriä sekunnissa

Puuskat saattoivat Ilmatieteen laitoksen varoituksen mukaan puhaltaa perjantaina maa-alueilla enimmillään 20 metriä sekunnissa.

Tuuli lähenteli myrskylukemia, mutta vain hetkellisesti. Myrskyssä keskituulennopeuden on noustava vähintään 21 metriin sekunnissa.

Etelä-Suomessa tuuli saattoi irrottaa myös kattopäällysteitä. Puiden kaatumisriskiä vähensi se, että pakkaset ovat monin paikoin jäädyttäneet maaperän.

Merialueille Ilmatieteen laitos antoi myrskyvaroituksen Suomenlahden länsiosasta Selkämerelle.

Lauantaiksi Ilmatieteen laitos ennustaa huonoa liikennesäätä laajaan osaan Etelä-Suomea, kun perjantaina lännestä itään kulkenut talvimyräkkä kiertää Pohjanmaan kautta takaisin maan länsi- ja eteläosiin. (STT–HäSa)