Kanta-Häme

Tuuli on telttamiehen pahin vihollinen

Kesäjuhliin hankitaan lisätilaa teltoista. Pystytys on useimmiten mukavaa, sillä asiakkaat ovat juhlamielellä. 

Juhlat tulossa. Suomen kesä. Tämä on yhdistelmä, joka työllistää Tuuloksessa asuvaa Vesa Kaloista.

Kaloisen yritys vuokraa juhlatelttoja ja kalusteita yli 20 vuoden kokemuksella, ja kysyntää on riittänyt.

– Tosin kesät ovat keskenään varsin erilaisia. Esimerkiksi viime vuonna keväällä oli tavattoman hiljaista, mutta nyt tuntuu, että ihmiset haluavat taas panostaa juhliin, Kaloinen kertoo.

Teltat tulivat kuvioihin 1990-luvun puolivälissä, kun Vesa Kaloinen järjesti viidet Elomessut Hämeenlinnassa. 

– Silloin huomasin, että vuokrattaville teltoille oli kysyntää. Hankin pari telttaa, ja niistä tuli mukava kesätyö kahdelle pojalleni.

Aikuiset pojat ovat nykyään aivan muissa töissä, mutta isä jäi pyörittämän vuokrausbisnestä, ja tarvittaessa apuna on myös vaimo Päivi Kaloinen. Nykyisin Kaloisen Tuuloksen Kauppahuone -toiminimellä on 12 eri kokoista telttaa.

Telttoja ja juhlakalusteita vuokraavia yrityksiä on Hämeenlinnan seudullakin useita. Vesa Kaloinen sanoo silti, että pahimpia kilpailijoita ovat kevyet juhla- ja oleskelukatokset, joita myydään esimerkiksi marketeissa ja rautakaupoissa.

– Itse kutsun niitä koivukatoksiksi, sillä ne lentävät hyvin äkkiä koivuun. Niihin ei saa painoja kiinni samalla tavalla kuin telttoihin.

Tuuli on Kaloisen mukaan nykyään myös telttamiehen pahin riesa. Varsinkin keväällä ja alkukesällä puuskainen tuuli voi aiheuttaa yllätyksiä.

– Kerran Jyväskylän suurajojen aikaan meidän isoin telttamme oli pystyssä Jämsässä keskellä kaurapeltoa. Sieltä tuli illalla myöhään puhelu, että trombi oli kieputtanut teltan kumoon. Lähdimme Päivin kanssa saman tien liikenteeseen ja saimme teltan uudestaan pystyyn yön aikana. Apuvoimiakin löytyi läheisistä maataloista, Kaloinen muistelee.

Telttojen lisäksi Kaloisen yritys vuokraa niihin lämmittimet ja lamput sekä kalusteet eli joko pöytiä ja erillisiä tuoleja tai pitkiä penkkejä. Myös tasainen tanssilattia järjestyy tarvittaessa.

– Isoimmat teltat ovat kooltaan 5,2×12 metriä ja niitä meillä on kolme. Pienimmät taas ovat 4×4 metriä, ja telttoja voi yhdistä toisiinsa. Meidän kalustollamme voidaan järjestää juhlat, joissa on 250 istumapaikkaa.

Vesa Kaloinen kertoo, että suurin osa asiakkaista tilaa myös kuljetuksen ja pystytyksen. Eniten yritystä työllistävät perhejuhlat, ja kesän sesonki alkaa yo- ja valmistujaisjuhlista. Myös yritykset vuokraavat telttoja omiin tilaisuuksiinsa.

– Sen olen vuosien varrella huomannut, että nykyään ihmiset jättävät tilaamisen aika lailla viime tinkaan. Kun ennen telttaa kysyttiin aikaisin keväällä, nyt kytätään viimeiseen asti säätiedotuksia.

Kaloinen kertoo, että juhlakalusteiden vuokraaminen on pääsääntöisesti mukavaa työtä. Asiakkailla on tulossa juhlat ja he ovat iloisella mielellä.

– Tällä alalla menestymiseen tarvitaan kaksi asiaa. Pitää olla paikalla silloin, kun on sovittu ja telttojen ja kalusteiden pitää olla siistejä. Muu olisi asiakkaan aliarvioimista.

Hinnoista Kaloinen kertoo, että esimerkiksi 30 vierasta vetävä teltta kalusteineen paikalle tuotuna ja asennettuna maksaa 10-15 euroa henkeä kohden. Tarkka summa riippuu muun muassa teltan koosta ja kuljetusmatkasta. 

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic