Kanta-Häme

Tuulia-kodin laajennus menee vielä valtuuston päätettäväksi

Hattulassa keskustelua herättänyt Tuulia-kodin laajennushanke meneekin valtuuston päätettäväksi syksyllä. Aiemmin oli tarkoitus, että asiassa riittää kunnanhallituksen päätös, mutta maanantaina kokoontunut kunnanhallitus päättikin siirtää lopullisen päätösvallan valtuustolle.

Kyseessä on Hattulalle tärkeä asia, sillä kuntaan on tarkoitus saada uusi, vanhuksille tarkoitettu tehostetun palveluasumisen talo. Rakennus tulee Tuulia-kodin eli nykyisen vanhainkodin viereen.

Kunnan piti rakennuttaa itse

Alun perin kunnan oli tarkoitus rakennuttaa laajennusosa itse, mutta tämän vuoden alkupuolella suunnitelmat muuttuivat. Kunnanhallitus keskeytti kilpailutuksen, ja kunnassa ryhdyttiin valmistelemaan mallia, jossa rakennuttaja olisikin yleishyödyllinen yhtiö.

– Kunnan on turha kasvattaa lainakantaansa tämän takia, kun kunnalle on muutenkin tulossa aika raskas investointiohjelma, sanoo kunnan kehittämisjohtaja Janne Teeriaho.

Kunta kilpailutti keväällä palvelutalon rakennuttamisen ja sai vain yhden tarjouksen. Tarjoaja oli Artun Hoiva-asunnot oy yhdessä Attendo oy:n kanssa. Artun Hoiva-asunnot tarjosi rakennuttamista ja Attendo tukipalveluja eli ruokaa, kiinteistönhoitoa ja pyykkipalveluja.

Sopimus Artun Hoiva-asuntojen ja Attendon kanssa menee siis syksyllä valtuuston päätettäväksi.

Asukas maksaa saman

Janne Teeriaho sanoo, että asukkaille käyttökustannukset ovat samaa suuruusluokkaa riippumatta siitä, rakennuttaako talon kunta vai yhtiö

– Molemmissa tapauksissa asukkailta velotetaan rakentamiskustannukset vuokrana, ja ateria- ja siivouspalvelut velotetaan palvelumaksuina.

Sen sijaan hoivapalvelut tuottaa edelleen kunta. Uuden palvelutalon hoitajat ovat siis kunnan työntekijöitä.

Janakkalassa on äskettäin päätetty samantapaisesta mallista. Siellä Avain Rakennuttaja oy rakennuttaa vanhusten palvelutalon Turenkiin.

Hattulan uusi palvelutalo tulee Katinalaan Tuulia-kodin viereen, mutta näillä näkymin rakennusten väliin ei tule yhdyskäytävää.

Yhdyskäytävä oli alun perin suunnitteilla, mutta siitä on ainakin toistaiseksi luovuttu, koska näyttää siltä, että aluehallintovirasto ei hyväksyisi sitä.

– Tästä käydään vielä erillisneuvottelut, Teeriaho sanoo.

Yhtiö vuokraa tontin kunnalta

Kunnanhallituksen esittämässä mallissa Artun Hoiva-asunnoista tulee kunnan vuokralainen. Yhtiö maksaa tontista vuokraa, jonka määrittelee Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara.

Tarvittava tontti lohkotaan osittain Tuulia-kodin tontista ja osittain viereisestä puistoalueesta. Kaavamuutos on parhaillaan tekeillä.

Kunta on hakenut palvelutalon rakennuttajaa varten Aralta korkotukilainaa. Asian pitäisi ratketa näinä päivinä.

Uuteen palvelutaloon on tulossa 60 asuntoa. Se lisää Hattulan pitkä- ja lyhytaikaisia tehostetun asumisen paikkoja yhteensä neljällä.

Vakiasukkaita ei jää Tuulia-kotiin

Tuulia-kodin nykyisiin tiloihin ei tulevaisuudessa jäisi lainkaan pitkäaikaisia paikkoja. Sinne on tarkoitus tulla 19 lyhytaikaista paikkaa sekä fysioterapia- ja kuntoutustiloja.

– Tämä suunnittelu on nyt alkuvaiheessa, ja vasta myöhemmin täsmentyy, mitä tiloja vanhaan rakennukseen tulee. Sen saneerauksesta järjestetään tarjouskilpailu viimeistään elokuussa, Teeriaho kertoo. (HäSa)

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic