Kanta-Häme

Tuulia-kodin laajennus valtuuston puntariin

Hattulan Juteinitalossa on lupa odottaa värikästä keskustelua, kun kunnanvaltuusto kokoontuu tänä iltana. Esityslistalla on muun muassa Hattulan vanhainkodin eli Tuulia-kodin peruskorjaus ja laajennus, joka on etukäteen herättänyt monenlaisia tunteita.

Kunnanhallitus esittää valtuustolle yksimielisesti, että Tuulia-kodin laajennuksen toteuttaisi Artun Hoiva-asunnot oy yhdessä Attendon kanssa. Kunta tulisi rakennukseen vuokralle.

Ajatuksena on, että Artun Hoiva-asunnot rakennuttaa laajennuksen ja Attendo huolehtii tukipalveluista eli ruuasta, kiinteistönhoidosta ja pyykeistä. Varsinaisen hoivan kunta tuottaisi itse, eli uuden asumisyksikön työntekijät olisivat kunnan palkkalistoilla.

Asia on herättänyt keskustelua, sillä alun perin Hattulassa suunniteltiin, että kunta rakennuttaisi laajennusosan itse. Osa päättäjistä haluaisi pitää kiinni tästä suunnitelmasta.

Laajennus on pakko tehdä

Hattulan suurimman eli kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Arto Viljanen sanoo uskovansa, että kunnanhallituksen esitys hyväksytään keskiviikon kokouksessa.

– Meillä ei ole tästä mitään ryhmäpäätöstä, mutta aika lailla yhtenevät rivit kuitenkin.

Viljasen mukaan päätös on hyvin valmisteltu, ja tilanne joka tapauksessa pakon sanelema.

– Tuulia-kodin laajennus ja remontti ovat välttämättömiä, se on ollut tiedossa pitkään. Mielestäni ulkopuolinen toteuttaja laajennukselle on ainoa vaihtoehto, sillä meillä ei ole varaa kasvattaa kunnan lainamäärää tällä.

Läpi, mutta murinoilla

Demariryhmän puheenjohtaja Lasse Järvelä sanoo, että ryhmässä kuten koko päättäjäporukassa on vähintään kahdenlaisia näkemyksiä asiasta.

– Itselläni on sellainen tuntuma, että hallituksen esitys menee läpi, mutta ei ilman murinoita. Keskustelu on kyllä vellonut laidasta laitaan.

Järvelä sanoo ymmärtävänsä epäröinnin, sillä ulkopuolinen vaihtoehto tuli esille vuoden vaihteessa hyvin nopeasti, ja myös valmistelu on edennyt vauhdilla.

Ei varaa kahteen isoon

Valtuuston ja keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Kaj Nordenswan pitää ulkopuolista rakennuttajaa nykyisessä taloudellisessa tilanteessa huomattavasti parempana kuin sitä, että kunta rakennuttaisi laajennusosan itse.

– Meillä on kaksi isoa hanketta eli Tuulia-koti ja Päivärinteen koulu, eikä kumpaakaan oikein voi lykätä myöhemmäksi. Kunnalla ei ole varaa ottaa lainaa molempiin hankkeisiin, ja siksi pidän kunnanhallituksen esitystä hyvänä.

Hän arvelee, että valtuustossa eri näkemykset tulevat varmasti esille, niin keskustan ryhmässä kuin muutenkin.

Työn pitäisi pysyä kunnalla

Perussuomalaisten ryhmän puheenjohtaja Ari Sarusto kertoo, että ryhmä ehdotti keväällä Tuulia-kodin asumisyksikön toteuttajaksi kunnan kiinteistöyhtiötä Hattula-Kiinteistöjä.

– Se ei ilmeisesti ole mahdollista, mutta minun mielestäni ihanteellista olisi, että kaikki työ pysyisi kunnan omana. Eli että vaikka rakennuksen rakennuttaisi ja omistaisi ulkopuolinen taho, myös tukipalveluista huolehtisivat kunnan omat työntekijät. (HäSa)

Päivän lehti

25.1.2020