Kanta-Häme

Tuulia-kodin työmaa on Katinalan nähtävyys

Tuulia-kodin laajennusosan työmaasta on tullut pienimuotoinen nähtävyys Katinalan kylässä. Vastaava mestari Joni Lintula kertoo, että iäkkäitä ohikulkijoita piisaa, ja jotkut rollaattorin kanssa kulkevat oikein pysähtyvät ja istahtavat hetkeksi katselemaan, mitä rakennustyömaalla tapahtuu.

Vanhainkodin laajennusosan rakentaminen alkoi heinäkuussa, ja pian saadaan alapohja valmiiksi.

– Se valmistuu tällä viikolla, ja ensimmäisen kerroksen seinän nosto aloitetaan perjantaina, Lintula kertoo.

Rakennusten väliin yhteinen piha

Uudisrakennusta tehdään nykyisen Tuulia-kodin taakse siten, että uudelle ja vanhalle puolelle tulee yhteinen piha.

Kun uusi puoli valmistuu, kaikki Hattulan vanhusten pitkäaikaiset asumispaikat siirtyvät sinne. Vanha puoli on tarkoitus peruskorjata myöhemmin muuhun käyttöön.

– Niihin on suunniteltu lyhytaikaisen hoivan paikkoja sekä päivä- ja kuntoutustoimintaa, kertoo va. sosiaalijohtaja Anitta Leinonen.

Tuulia-kodin rakennuttaa Artun Hoiva-asunnot -niminen yhtiö, ja rakennus jää sen omistukseen. Kunnasta tulee Artun Hoiva-asuntojen vuokralainen.

Kuvio on aika monimutkainen, sillä vaikka kunta alkaa tuottaa varsinaisen hoivan uusissa tiloissa itse, toimijaksi tulee myös Attendo, joka huolehtii ruuasta, kiinteistönhoidosta ja pyykeistä.

Lisäksi Artun Hoiva-asunnot ostaa varsinaisen rakennuttamisen Suomen Aluerakennuttaja oy:ltä, joka on kokenut palvelutalojen rakennuttaja.

Kova kilpailu urakasta

Uudisrakennuksen rakentaa puolestaan Lemminkäinen Talo oy, jonka palkkalistoilla Joni Lintula on.

Lintulan mukaan urakasta käytiin kova kilpailu – niin kuin kaikista urakoista näinä aikoina, kun rakentaminen on vähäistä. Lemminkäinen Talo voitti tarjouskilpailun noin viiden miljoonan euron tarjouksellaan.

– Meidän piti aloittaa rakentaminen jo keväällä, mutta ensin piti odottaa Aran rahoituspäätöstä, Lintula kertoo.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara tukee palvelutalon rakentamista  korkotukilainalla. Tuki menee rakennuttajalle eli Artun Hoiva-asunnoille.

Tässä vaiheessa työmaalla työskentelee viitisentoista miestä, joista suurin osa on aliurakoitsijoiden työntekijöitä. Eniten rakennusmiehiä tarvitaan sisätyövaiheessa, jolloin töissä on 20–30 henkeä.

Uusi aluevaltaus mestarille

Turenkilainen Joni Lintula kertoo, että Tuulia-kodin laajennus on hänelle ensimmäinen palvelutalohanke.

– Ja koko meidän yksikölle tämä on toinen tällainen hanke. Se ensimmäinen valmistui äskettäin Hämeenlinnan Hultinkadulle, Lintula kertoo. ”Meidän yksiköllä” hän tarkoittaa Lemminkäinen Talo oy:n Lahden yksikköä.

Uuteen palvelutaloon tulee 60 asukaspaikkaa. Huoneista tulee 25-neliöisiä, ja jokaiseen tulee oma wc. Taloon tulee oma valmistuskeittiö, ja lisäksi neljä jakelukeittiötä.

Talosta tulee kaksikerroksinen, ja toisen kerroksen päälle tulee vielä IV-konehuone. Julkisivumateriaaliksi tulee punainen tiili.

Uuden palvelutalon on määrä valmistua vuodessa, joten talo on muuttovalmis ensi heinäkuussa. (HäSa)

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic