Kanta-Häme

Tuulimylly Teatteri pureutuu kuntouttavaan työtoimintaan

Tuulimylly Teatteri on Antti Kemppaisen ja Hannu Räisän vetämä ryhmä, joka tarjoaa paikallisille työttömille teatteritoimintaa. Nyt ryhmältä on tulossa ensi-iltaan satiiri Hei, me heilutaan!

Ohjaaja, käsikirjoittaja Antti Kemppainen, mikä työttömiä heiluttaa?

– Nimi viittaa työkeskus Heiluriin, jonne näytelmä sijoittuu. Jo viime keväänä syntyi ajatus, että kuntouttava työtoiminta voisi täydentää esityssarjaa.

Tuulimylly Teatteri aloitti vuonna 2015 näytelmällä Syytetty – Työtön! ja jatkoi viime vuonna esityksellä Haluatko työntekijäksi? Kuinka paljon ryhmä on muuttunut reilussa kahdessa vuodessa?

– Meillä on nyt yhdeksän näyttelijää, joista yksi oli mukana ekassa näytelmässä ja kolme viimevuotisessa.

– On tapahtunut positiivisia asioita. Osa porukasta on lähtenyt opiskelemaan ja joku päässyt töihin.

– Toiminta on ollut osallistujille todella tärkeää. Tässä tuodaan työttömien ääni kuuluville. Näytelmän sisältö on ideoitu yhdessä ja Teatterilainen Harri Neuvonen on ollut sitä käsikirjoittamassa.

Miksi satiiri on hyvä keino käsitellä yhteiskunnallisia ongelmia?

– Se tuntuu olevan minulle ominainen tapa! Yhteiskunnan epäkohtia voi tuoda esille kärkevästi, mutta huumorin ja komiikan kautta asian vastaanottaminen vähän helpottuu.

– Me teemme satiiria kuntouttavasta työtoiminnasta, ja tämä Tuulimylly Teatterin toimintahan on kuntouttavaa työtoimintaa. Joka maassa tällainen ei välttämättä olisi mahdollista.

Löytyykö työttömyydestä aineksia neljänteenkin näytelmään?

– En osaa vielä sanoa. Uutiset ovat mielestäni vain koventuneet vuoden aikana. Aika synkältä näyttää työttömien näkökulmasta.

– En ole kauhean hyvällä hallituksen uudistuksia seurannut. Lähtisin enemmän kannustavuuden kuin kepin kautta tätä asiaa miettimään.

– Mutta sen tiedän, että tästä esityksestä tulee hauska. Juttu kestää tunnin verran. Kannattaa tulla katsomaan, minkälaista työtoimintaa työkeskus Heilurissa harjoitetaan. HÄSA

NELJÄ NÄYTÖSTÄTuulimylly Teatterin näytelmä Hei me heilutaan! keskiviikkona 31.3. ja torstaina 1.6. kello 13 ja 19 Hämeenlinnan Taidekasarmilla, Miehistönkatu 5.