Kanta-Häme

Tuulivoimahankkeet myötätuulessa

Kanta-Hämeessä on vireillä kaksi tuulivoimahanketta, jotka parhaassa tapauksessa voivat olla toiminnassa jo ensi vuoden lopulla.

Forssalaisen Voimavapriikki oy:n suunnitelmissa on rakentaa Forssan-Tammelan alueelle Kiimassuolle 15 voimalaa, joiden teho on 2-4,5 megawattia. Alueen laajuus on 3,6-7,4 neliökilometrin haarukassa.

Humppilalainen Voimamylly oy puolestaan vetää hanketta 21 voimalan rakentamiseksi Humppilan-Urjalan alueelle noin 30 neliökilometrin alueelle. Voimaloiden teho olisi niin ikään 2-4,5 megawattia.

Forssan-Tammelan hankeen tuulivoimayleiskaavaehdotusta on muistutusten ja lausuntojen jälkeen muutettu niin, että se sisältää kaavaehdotuksen ja täydentävän kaavaehdotuksen.

– Ensimmäinen kaava sisältää 11 voimalaa, jotka tehtyjen melu- ja välkemallinnuksien mukaan täyttävät ympäristöministeriön suunnitteluohjeen suositusarvot. Täydentävä kaavaehdotus sisältää neljä voimalapaikkaa. Niiden voimalat voidaan vaimentaa äänen tai välkkeen osalta, mikäli ohjearvot ylittyvät, sanoo Lasse Kosonen, joka toimii molempien hankkeiden projektipäällikkönä.

Käsittelyyn lähiaikoina

Forssan kaupunginhallitus ja Tammelan kunnanhallitus käsittelevät kaavaehdotuksia lähiaikoina, jonka jälkeen ne asetetaan näytteille. Kaavanesittelytilaisuus on elokuussa, ja vahvistaminen on mahdollista syys-lokakuussa.

Kososen mukaa rakentaminen voisi alkaa alkuvuodesta 2014, mikäli valituksia ei tule.

– Hanke työllistää noin vuoden kestävän rakennusvaiheen aikana noin 150-200 henkilöä ja valmistuttuaan 3-4 henkilöä.

Humppilan-Urjalan tuulivoimahanke laahaa hivenen jäljessä. Ympäristövaikutusten arviointi on valmistumassa ja se on menossa kaavaesityksen kanssa kuntien käsittelyyn kesällä. Kosonen pitää mahdollisena, että molemmat kantahämäläiset tuulivoimahankkeet voisivat valmistua samoihin aikoihin.

Ministeriön käsissä

Voimassa olevassa Kanta-Hämeen maakuntakaavassa ei ole tuulivoimaan osoitettuja alueita. Kososen mukaan tämä ei ole kuitenkaan este nykyisten tuulivoimahankkeiden toteutumiselle, mikäli ympäristöministeriö niin päättää.

Muita tuulivoimalle otollisia paikkoja löytyy Hausjärveltä, Hämeenlinnan Lammilta, Janakkalasta sekä Humppilan, Jokioisten ja Ypäjän Tyrinselältä, ilmenee WSP-Finlandin Hämeen liitolle tekemästä tuulivoimaselvitystä.

Selvitystä tarvitaan muun muassa tekeillä olevan uuden maakuntakaavan valmistelussa. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan maakuntakaavoituksessa on osoitettava tuulivoiman hyödyntämiseen parhaiten soveltuvat alueet myös sisämaassa.

Selvitystyön laatijat Päivi Vainionpää ja Paula Leppänen tulivat siihen tulokseen, että tutkituista kuudesta alueesta neljä soveltuu varauksin tuulivoima-alueeksi.

Hattulan ja Tammelan Ruostejärven suunnittelualueet todettiin tuulivoimalle soveltumattomaksi. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic