Kanta-Häme

Tuuloksen kirjasto etsii nyt kumppaneita

Tuuloksen kirjaston toiminta jatkuu nykyisellään ainakin jonkin aikaa. Elämänlaatulautakunta päätti, ettei kirjastoa lakkauteta.

Sen sijaan selvitetään, löytyisikö kirjastolle yhteistyökumppaneita. Tätä esitti lautakunnan jäsen Kirsti Suoranta (sd.). Äänestyksessä hän sai lopulta taakseen koko lautakunnan lukemin 13-0.

Jos yhteistyökumppaneita ei löydy, tulee ehdotuksen mukaan hankkia Tuulokseen lainausautomaatti ja muuttaa kirjasto osittain omatoimikirjastoksi.

Päätösesitys lautakunnalle oli, että kirjasto lakkautettaisiin. Kaupungin organisaatiossa lasketaan, että siitä kertyisi noin 50 000 euron vuotuinen säästö.

Se syntyisi henkilöstökuluista, kun Tuuloksesta eläköitymisen kautta vapautuva vakanssi voitaisiin hyödyntää jossain muualla kaupungin organisaatiossa.

Lisäksi aineistomäärärahoista lasketaan säästyvän noin 10 000 euroa, kun tuuloslaiset siirtyisivät kirjastoauton asiakkaiksi.

Tärkeä paikka

Tästä ei tietenkään olla samaa mieltä Tuuloksessa, vaan torstain Hämeen Sanomissa julkaistussa mielipidekirjoituksessaan useiden yhdistysten puheenjohtajat ja kirkkoherra Petri Laine epäilivät, ettei säästöjä synny.

Kirjoittajat muistuttivat, etteivät kirjastoautonkaan lisävuorot Tuulokseen ole ilmaisia. Lisäksi kirjasto on toiminut palvelupisteenä, jossa on ollut mahdollisuus käyttää tietokonetta ja nettiä sekä tulostaa lomakkeita.

Koululaisille kirjasto on ollut julkinen paikka, jossa on voinut kokoontua. Siellä on lisäsi ollut useita yhdistysten ja toimintaryhmien kokoontumisia viikoittain.

Siirto ei käynyt

Aikaisemminkin Tuuloksen kirjastoa on yritetty sekä siirtää että lakkauttaa huonolla menetyksellä.

Ensin ajatuksena oli siirtää kirjasto Tuulosen kauppakeskukseen ja tehdä siitä kaupungin ensimmäinen omatoimikirjasto. Tätäkin vastustettiin Tuuloksessa voimakkaasti ja lopulta hanke meni myttyyn.

Viime vuoden lokakuussa elämänlaatulautakunta pohti Tuuloksen kirjaston lakkauttamista. Se oli esityksenä, mutta täpärästi äänin 6-5 päätökseksi tuli jatkaa kirjaston toimintaa.

Uusinta lakkautusehdotusta perusteltiin sillä, että kaupunginvaltuusto on edellyttänyt budjettipäätöksessään palveluverkon uudelleen arviointia ottaen huomioon taloudelliset realiteetit.

Lautakunta päätti myös, että Rengon kirjasto jatkaa toimintaansa nykytiloissa. (HäSa)

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic