Kanta-Häme

Tuuloksen kirjasto taas vaakalaudalla

Tuuloksen kirjaston kohtalo on jälleen uhattuna. Elämänlaatulautakunta saa maanantaina eteensä suunnitelman kirjastojen uudesta palveluverkosta.

Suunnitelma sisältää esityksen Tuuloksen kirjaston lakkauttamisesta ensi vuonna. Myös Renkoon ja Iittalaan kaavaillaan muutoksia. Perustelut ovat pääosin taloudelliset.

Tuuloksen kirjaston lakkauttamista perustellaan myös sillä, että tällä hetkellä kirjastossa on ainoastaan yksi työntekijä. Esimerkiksi sairauslomia on ollut vaikea paikata. Aukioloajat ovat lyhyimmät Hämeenlinnan kirjastoista, 25 tuntia viikossa.

Tuuloksen kirjastoissa lainausten määrät ovat vähentyneet, mutta tilanne on sama useissa muissakin Hämeenlinnan kirjastoissa Renkoa lukuun ottamatta.

Kirjastoauto korvaamaan

Tuuloksen kirjastoa yritettiin siirtää muutama vuosi sitten Tuulosen kauppakeskukseen ja muuttaa itsepalvelukirjastoksi.

Tuuloslaiset halusivat kuitenkin pitää kirjaston nykyisellä paikallaan. Itsepalvelukirjasto tehtiin lopulta Jukolaan, jossa sen pitkiin aukioloaikoihin on oltu tyytyväisiä.

Kirjastotoimenjohtaja Inkeri Jurvanen totesi muutama viikko sitten, että Tuuloksen kirjaston mahdollinen sulkeminen voitaisiin paikata muuttamalla kirjastoauton reittejä Tuulos-painotteisemmiksi.

Rengon kirjastolle haetaan paikkaa

Palveluverkkosuunnitelma sisältää myös mahdollisia muutoksia Rengon ja Iittalan kirjastojen paikkoihin.

Esityksenä on, että tutkittaisiin mahdollisuutta sijoittaa Rengon kirjasto uuden koulukeskuksen yhteyteen.

Rengossakin muutosta on vastustettu. Renko-seura on tehnyt kirjaston paikasta laajan selvityksen. Sen pohjalta seuran puheenjohtaja Antti Leinikka esittää, että kirjasto säilyisi nykysijoillaan.

Uusi koulu ja päiväkoti ovat renkolaisten arvioiden mukaan täyttymässä peruspalveluistaan, eikä tilaa kirjastolle ole.

Tilaajapäällikkö Antti Karrimaa kuitenkin esittää lautakunnalle, että Rengon kirjaston mahdollinen siirto tutkittaisiin tämän vuoden loppuun mennessä. Siirrosta kuitenkin päätettäisiin erikseen.

Kombi Iittalaan

Iittalassa kirjasto toimii varsin huonokuntoisessa kiinteistössä. Suunnitelmissa onkin kartoittaa, voidaanko se siirtää uuden hyvinvointikeskuksen tiloihin.

Ajatuksena on, että se toimisi samantyyppisenä kombikirjastona kuin Hätilän kirjasto on jo jonkin aikaa ollut sijoitettuna HYKin tiloihin.

Siirto ei kuitenkaan saisi aiheuttaa lisää käyttömenoja tämänhetkiseen verrattuna. Jos niin uhkaa käydä, siirrosta luovutaan. (HäSa)