fbpx
Kanta-Häme

Tuuloksen mystisesti kadonnut laituri palaa

Kolmen vuoden laituriton kausi Tuuloksen kirkon rannassa päättyy vihdoin.

– Laituria on kaivattu erityisesti siksi, että meillä on täällä kirkkovene, jota voitaisiin soutaa, jos siihen vain päästäisiin nousemaan jostain, kertoo asian puuhanainen Suvi Mäkelä.

Tuuloksen kirkon ranta on hitaasti syvenevä hiekkaranta, joten veneeseen ei ole voitu nousta kastumatta ilman laituria. Myös uimarit ovat kaivanneet laituria takaisin.

– Sanotaan se nyt ääneen: Tänä uimakautena meillä on laituri, sanoo Mäkelä päättäväisenä.

Tavoitteet on siis asetettu.

Tosin Mäkelä toivoo ymmärrystä sille, jos aikataulu vielä yllättäen viivästyykin.

Alkuperäinen laituri katosi mystisesti noin kolme vuotta sitten, kun kaupunki vei laiturin mukanaan.

– Meille jäi epäselväksi, oliko laituri liian lyhyt, liian huonokuntoinen, vai mistä silloin oli kysymys, kertoo Mäkelä.

Kun Tuulos liittyi Hämeenlinnaan, laituri jäi orvoksi. Muutaman talven se oli vedessä niin, ettei kukaan ehtinyt nostaa sitä ylös. Silloin laituriin tuli vaurioita, jotka olisi pitänyt korjata.

Lopulta laituri vain mystisesti katosi, eikä kukaan tunnu tietävän sen kohtaloa. Huhuja liikkuu jopa siitä, että kaupunki olisi huutokaupannut laiturin.

– Me emme tiedä yhtään, missä se nyt on. Ilmeisesti ei sitä ainakaan missään varikolla enää ole, kertoo toinen laiturin asiaa ajava tuuloslainen, Anu Perttunen.

Viime syksynä Hämeen Kylät ry:n tilaisuudessa nousi esiin, että tuuloslaiset todella kaipaavat laituriaan. Silloin perustettiin pieni toimikunta, joka on lähtenyt ajamaan laiturin asiaa.

Kevättalvella käytiin neuvottelemassa kaupungintalolla asiasta. Silloin kävi kaikkien yllätykseksi ilmi, että alue, jolla laituri sijaitsi, ei ole edes kuulunut kaupungille.

Kaupungin aluetta ovat kopit, vessat ja parkkialue, mutta rantaviivan alueen omistaa Juttilan osakaskunta, eli se on siis monen järven vesialueen omistajan yhteisomaisuutta.

Kaupunki kuitenkin tahtoi tukea hankkeessa. Osakunta taas oli ollut pahoillaan laiturin puuttumisesta ja lähti mielellään mukaan.

Tämän viikon maanantaiaamuna laituritoimikunta kokoontui osakaskunnan kanssa, ja toiminta lähti kunnolla liikkeelle.

Ensimmäisinä ratkaistavia kysymyksiä ovat se, miten laituri rahoitetaan, ja millainen siitä tulee.

– Tällä hetkellä laiturilla ei ole sponsoria, mutta se nopeuttaisi työtä paljon. Jos sellaista ei löydy, niin laituri varmaankin rakennetaan niin, että jokainen pistää hieman rahoitusta omistaan ja tehdään mahdollisimman paljon talkootyötä, sanoo Mäkelä.

Työn alla on myös ranta-alueen siivous. Ensimmäisetn kaikille avoimet talkoot pidetään ensi viikon torstaina.

– Projekti on lähtenyt hyvin käyntiin, hiekkoja rannan kunnostamiseen on jo luvattu ilmaiseksi, ja risut on luvattu myös hakea pois, Pertula sanoo iloisena.

Vielä kaivattaisiin auttavia käsiä työvälineiden kera karsimaan lepikkoa, ja mahdollisesti kaivonrengasta, josta saisi tulipaikan.

Alkuperäinen laituri oli talkoilla rakennettu, joten uuden syntyminen samalla tavalla saa ympyrän sulkeutumaan. HÄSA

Menot