Kanta-Häme

Tuuloksen valokuituverkon asiakkaat saavat 500 euroa palautusta liittymismaksusta

Noin 300 Tuuloksen valokuituverkon asiakasta saa kukin takaisin 500 euroa.
Hämeen ely-keskuksen johtavana vesitalousasiantuntijana työskentelevä Timo Virola pystyy valokuituverkon ansiosta pitämään etäpäivinä mm. videoneuvotteluja kotonaan Tuuloksessa sen sijaan, että hänen täytyisi ajaa satoja kilometrejä muutaman tunnin palavereihin. Kuva: Pekka Rautiainen

Tuuloksen tietoverkko-osuuskunta palauttaa rakentamansa valokuituverkon liittymismaksuja 500 euroa per liittymä.

Palautukset alkoivat vuoden 2018 joulunalusviikolla. Kaikille noin 300 liittyjälle palautus ei ole vielä ehtinyt.

– Niitä maksetaan sitä mukaa kun saamme tietoomme liittyjien tilinumeroita. Palautukset ovat mahdollisia, koska osuuskunnalle on kertynyt poistojen kautta varoja, joita se ei tällä hetkellä tarvitse, koska lisärakennustarvetta ei ole, kertoo Tuuloksen tietoverkko-osuuskunnan puheenjohtaja Kari Kaloinen.

Palautusta saa myös Hämeenlinnan kaupunki, jolla on seitsemän liittymää.

 

Valokuituverkon liittymismaksu on ollut 1 790 euroa.

Osuuskunta muutti viime syksynä liittymismaksun periaatetta.

– Myymme nyt verkkoa sadan euron liittymismaksulla, mutta kuukausimaksu on kymmenen euroa kalliimpi kuin aiemmin liittyneillä. Näin liittymän voivat ottaa myös sellaiset asiakkaat, joilla ei ole laittaa kiinni niin isoa alkumaksua.

– Tällä saimme jo heti syksyllä muutamia liittymiä lisää. Keväällä markkinoimme tätä mahdollisuutta vielä lisää, Kaloinen toteaa.

Kuukausimaksut aiemmin liittyneiltä ovat (10/10 megaa) 29,50 euroa, (100/100 megaa) 39,50 euroa ja (1 000/100 megaa) 49 euroa.

 

Neljä vuotta sitten rakennettu valokuituverkko kattaa koko Tuuloksen vanhan kunnan alueen sekä Hauholla Mustilan kylän.

Kaava-alueilla kaapelit on vedetty valmiiksi tonttien rajoille.

– Tontin omistaja maksaa itse kaapelin vedon tontillaan ja päätelaitteet.

Valokuituverkon rakennuskustannukset osuuskunnalle olivat 1,2 miljoonaa euroa. Kustannukset alittuivat budjetoidusta 20 prosentilla. Tämä mahdollistui yhteistyöllä Elenian ja Hämeenlinnan kaupungin kanssa, jotka vetivät sähköjohtojaan samaan valokuitukaivantoon.

Hanke on ollut ainutlaatuinen Kanta-Hämeessä, ja siihen on käynyt Kari Kaloisen mukaan tutustumassa kymmenen delegaatioita ympäri Suomen.

 

Tuuloksessa Sairialan kylässä asuva Timo Virola on erittäin tyytyväinen valokuituverkon asiakas.

Hän työskentelee Hämeen ely-keskuksen Hämeenlinnan-toimipisteessä johtavana vesitalousasiantuntijana ja tekee kotonaan noin kaksi etäpäivää viikossa.

– Valokuituverkko mahdollistaa videopuheluiden ja -neuvottelujen pitämisen kotoa. Enää ei tarvitse lähteä satojen kilometrien päähän parin tunnin palavereihin. Tällä on suuri merkitys työssä jaksamiseen ja työhyvinvointiin.

– Kolmen hengen taloudessa verkko mahdollistaa myös useamman laitteen käytön moitteettomasti samaan aikaan. Enää ei ole rakeisuutta näyttöpäätteessä eikä viiveitä tai videoiden poikki menemistä.

– Mikäs tässä on ollessa, kun saa vielä verkkoon sijoitettuja rahoja vähän takaisin, Virola toteaa. HÄSA

Päivän lehti

16.2.2020