Kanta-Häme

Tuuloksessa muistetaan ”Laukku-Leenaa”

 

Aiemmin tänä syksynä tuuloslainen Ulla Rekola tapasi niin sanotun ”Laukku-Leenan” kolmen jäätyneen peiton alta varsin heikossa kunnossa. Vatsatauti oli vetänyt kiertolaisen kunnon maihin.
 
– Se näky pysäytti ja halusin tehdä jotain, Rekola kertoo.
 
Hän päätti vuokrata Flamingon kirpputorilta pöydän omalla nimellään, mutta kaikki tuotto annetaan Leenalle.
 
Leenan elämäntapa on koskettanut isoa joukkoa tuuloslaisia. On niitäkin, joita toisten hyväntahtoisuus ärsyttää, jotkut ovat jopa peränneet keräyslupaa. Rekola toteaa, että saa oman pöytänsä tuoton lahjoittaa kenelle haluaa.
 
– Kirpputorin pitäjä Ali Veziroglu lahjoitti yhden pöytävuokran, useampi tuuloslainen on jo jatkanut pöytävuokraa maksamalla sen. Pöytään saa tuoda omatoimisesti myytävää ja mieluiten sieltä tietenkin saa ostaa, Rekola kertoo.
 
”Kiertolaisuus oma valinta”
Rekola vieraili kolmen viikon ajan Leenan luona ja oppi tuossa ajassa tuntemaan häntä paremmin.
 
– Leena on viehättävä ihminen. Kiertävä elämä on hänen oma valintansa, eikä minun mielestäni häntä saakaan pakottaa pysymään aloillaan.
 
Rekolan mukaan Leena on hyvin vähään tyytyvä ihminen. Hän liikkuu laukkuineen pitkin Suomea, mutta on eniten pyörinyt hämäläisissä kylissä.
 
– Tavoite oli saada 50 euroa kerättyä, mutta se on jo saavutettu. Jos tavaroita jää yli, ne lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.
 
Marja Nieminen ja Ritva Ollila ovat myös oppineet tuntemaan Leenan. Flamingon kirpputorilla työskentelevä Ollila kertoo tiedottaneensa Leenan pyynnöstä Leenan omilla Facebook-sivuilla, että Lammilla ollessa yksi laukku oli kadonnut.
 
– Eipä aikaakaan, kun kadonnut laukku löytyi ja toimitettiin Leenalle, hän kertoo hymyillen.
 
Leena ei koskaan pyydä almuja
Niemisen ja Ollilan mukaan Leena ei koskaan pyydä mitään. Kuumasta vedestäkin hän tarjoaa maksua.
 
– Hän on kertonut, että aikoo jäädä eläkkeelle ensi vuoden alusta. Silloin hän alkaa saada eläkettä ja suunnitelmissa on asettua aloilleen jonnekin.
 
Leenaa on 11 ja puolen vuoden kiertämisen aikana auttanut moni. Hänelle on usein järjestynyt kyyti laukkuineen, moni on käynyt lahjoittamassa tarpeellisia asioita.
 
– Kyllä sitä aina ajattelee, että miten pressut pysyvät laukkujen päällä ja kuinka Leena pärjää, tuiskussa ja pakkasessa, Nieminen miettii.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic