Kanta-Häme

Tuuloksessa pääsi tänäkin vuonna ekana luistelemaan - Tapio Lehtonen ja muut vapaaehtoiset pitävät Pohjoisten kentän kunnossa

Kolme vuotta sitten vuodenvaihteessa Pohjoisten kenttää jäädyttivät Kai Mettälä (vas.) ja luonnollisesti Tapio Lehtonen. Kuva: Juho Peltoniemi / arkisto

Saimme talven jouluksi kuin tilauksesta. Kantakaupungin jääkenttiäkin ryhdyttiin kuluneella viikolla jäädyttämään, kun lämpötilat kääntyivät pysyvämmin miinukselle.

Tuuloksessa on luisteltu Pohjoisten kentällä nyt jo kolmisen viikkoa. Kentän lähettyvillä asuva Tapio Lehtonen on yli 40 vuoden ajan pitänyt huolen kentän jäädyttämisestä ja ylläpidosta.

– Meillä yleensä pääsee ensimmäisenä alkutalvesta luisteleman, ja viimeisenä keväällä kenttä on kunnossa, Lehtonen kehaisee.

Koska muualla kenttiä jäädytettiin vasta tällä viikolla, Pohjoisten kentällä on ollut ruuhkaa.

– Luistelijoita on Hämeenkoskelta saakka.

Ylläpitoa melkein joka päivä
Lehtonen käy yleensä myöhään illalla jäädyttämässä kentän pinnan uudestaan.

– Toiveena on, että viimeiset luistelijat putsaisivat kentän. Siihen menee yleensä enemmän aikaa kuin jäädytykseen.

Apunaan Lehtosella on muutamia muitakin vapaaehtoisia.

Tänä syksynä kentän laitaan saatiin pukukoppi ja sähköt, kun kaupunki teki remonttia niin sanotussa kivikoulussa, jossa nykyään toimivat eskari ja päiväkerho. Toinen pihapiirin koulurakennuksista on myyty yksityiselle.

Aikamoista kansalaisaktiivisuutta vapaaehtoispohjalta, josta Tapio Lehtosen soisi saavan kiitosta. 72-vuotias teräsvaari käy itsekin toisinaan luistelemassa.

Jouluksi isoimmat kentät
Kaupunki kunnostaa jääkenttiä hoitoluokituksen mukaisessa järjestyksessä. Loppuviikosta tavoiteltiin sitä, että jouluksi valmistuisivat Tuomela, Ojoinen ja Konnarin kenttä. Niitä hoidetaan myös viikonloppuisin.

Vain arkena kunnossapidettävistä kentistä ensin kunnostetaan kaukalokentät sekä koulukentät ja viimeisenä pienimmät puistokentät.

Kaupungilta luvataan, että ainakin suurin osa kentistä on luistelukunnossa ennen uutta vuotta. Tämä tietysti sillä edellytyksellä, että sää pysyy suosiollisena. HäSa