Kanta-Häme

Tuulos saa nopean laajakaistan ensi vuonna

Tuuloksen tietoverkko-osuuskunta sai äskettäin hyviä uutisia Lahdesta. Hämeen ely-keskus on myöntänyt osuuskunnan valokuituverkkohankkeelle tukea maksimimäärän eli 1,08 miljoonaa euroa. Se on 60 prosenttia verkon rakentamisen kustannuksista.

Valokuitu mahdollistaa Tuulokseen 100 megan laajakaistayhteydet.

– Miljoonan tuki oli yllättävää sikäli, että viime syksynä meille lupailtiin 300 000–400 000:ta euroa. Ilmeisesti se vaikutti, että avustuskausi päättyy ensi vuoden loppuun, ja EU-rahoja oli käytettävissä. Kävi hyvä tuuri, osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja Kari Kaloinen iloitsee.

Nykyiset megat eivät riitä

Monet tuuloslaiset ovat odottaneet nykyistä parempia tietokoneyhteyksiä. Nykyään Tuuloksen Syrjäntakana päästään parhaimmillaan 25 megan yhteyksiin. Vanhoja puhelinlinjoja pitkin saadaan korkeintaan 8 megabitin yhteys. Tällaiset yhteydet eivät riitä yrityskäyttöön, mutta eivät nykyään juuri muuhunkaan.

Tietoverkko-osuuskunta perustettiin tämän vuoden keväällä, ja siinä on toistaiseksi mukana vain perustajajäsenet. Tulevista verkkoon liittyjistä tulee automaattisesti myös osuuskunnan jäseniä.

400:n tavoite realistinen

Ennakkomarkkinoinnissa 300 tuuloslaista ilmoitti kiinnostuksensa liittyä laajakaistaverkkoon. Kari Kaloinen arvelee, että realistinen tavoite lopulliseksi liittyjämääräksi olisi 400. Entisen Tuuloksen alueella on noin 780 kiinteistöä.

– Nyt lähdemme viemään tätä tosissamme eteenpäin, Kaloinen sanoo. Hän huomauttaa, että huippunopea laajakaistayhteys olisi tärkeää myös ikäihmisille, sillä se tukisi näiden kotona asumista.

Rakentamisen lopullinen laajuus ratkeaa lopullisten liittyjien sijainnin perusteella.

Hinta ei vielä tiedossa

Tässä vaiheessa ei ole tietoa, kuinka paljon liittyminen tulee maksamaan. Jokainen maksaa liittymästä saman verran tontin rajalle asti – tai jos kyseessä on iso tontti, hintaan kuuluu, että kaapeli vedetään 50 metrin päähän rakennuksesta.

Lopun maksaa jokainen itse. Tämä omavastuu kuuluu kotitalousvähennyksen piiriin.

Osuuskunta aikoo hakea vielä myös kaupungin tukea.

– Yleensä kunnat ovat näissä hankkeissa mukana, Kaloinen sanoo.

Rakentaminen alkaa keväällä

Osuuskunta ryhtyy tekemään liittymäsopimuksia heinäkuun lopulta alkaen. Samaan aikaan suunnitellaan rakentamista ja rahoitusta.

Varsinaisen rakentamisen on määrä alkaa ensi vuoden huhtikuussa, ja valmista pitäisi olla marraskuussa.

– Taajamissa markkinavoimat rakentavat tällaiset yhteydet itse, mutta maalla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin rakentaa itse.

Elyn myöntämä tuki kuuluu Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaan. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic