Kanta-Häme

Tuuloseen tuli taas lentokone

Kauppakeskus Tuulosen lentokonekanta on jälleen täydentynyt, tällä kertaa kaksitasoisella Focke-Wulf Stieglitz fw-44 -koneella.

Koneen piti tulla näytille Tuuloseen jo viime keväänä, mutta projekti osoittautui huomattavasti arvioitua vaativammaksi.

Keskuksen kattorakenteista ripustetun koneen esille asettamiseksi piti tehdä laskelmat rakenteiden kestävyydestä, minkä lisäksi Ilmailumuseoyhdistyksen asiantuntijaryhmän työ tulipalossa vaurioituneen koneen kanssa kesti suunnitelmia pidempään.

– Lopulta työ vielä keskeytyi viime hetkillä kahdeksi päiväksi, koska kaksi siipien alkuperäistä tukivaijeria katkesi, ja niille piti teettää korvaajat, kertoo Hanssin-Jukan perinneyhdistyksen puheenjohtaja Kimmo Salomaa.

Saksalaisvalmisteinen Focke-Wulf valmistui 1930-luvun lopussa tai vuonna 1940 ja palveli ilmavoimien koulutuskoneena. Se oli aiemmin esillä vuosien ajan Tuurissa. Focke-Wulfit olivat ilmavoimien käytössä aina 1950-luvun loppuun asti, jonka jälkeen niitä myytiin halukkaille.

Suomessa on Salomaan tietojen mukaan museoituna muutama kappale.

– Lisäksi ainakin yksi yksityisomistuksessa oleva yksilö on yhä lentokunnossa.

Kauppakeskuksessa on esillä jo ennestään sisätiloissa Douglas DC-2 ”Hanssin-Jukka” ja pihamaalla Mig 21- ja Draken-hävittäjät. Kimmo Salomaa arvelee, että ainakaan tällä erää Tuuloseen ei ole tulossa lisää lentokoneita.

– Tosin Hawkit poistetaan lähivuosina käytöstä…

Päivän lehti

18.2.2020