Kanta-Häme

Tuuloslaiset nuoret ahkeroivat omissa 4H-yrityksissään kesätöidensä ohessa

Tuuloslaisen omakotitalon autotallista löytyy pieni pienkonehuoltamo, jonka sisällä työstetään moottoriremonttia tyylikkääseen vuosikertamopoon.

Huoltotyön toteuttajana on 17-vuotias Jere Pietikäinen.

– Mopon omistaja on Rengosta, ja tämä on jo toinen projekti, jonka teen hänelle. Vanha mopo on uutta helpompi kunnostaa, sillä siihen ei tarvitse tehdä niin paljon sähkötöitä, nuorukainen juttelee.

 

Pietikäinen ei juuri lepäile laakereillaan tänä kesänä.

Hän käy kesätöissä kauppakeskus Tuulosen Hesburgerissa, ja kun sieltä on vapaata, työn alla on erilaisia huolto- ja pihatöitä. Kymmenkunta vakioasiakasta tilaa kesäisin ruohonleikkuuta ja talvisin lumitöitä.

– Reilun vuoden ajan työt ovat hoituneet oman 4H-yritykseni kautta. Sain 4H-yhdistyksen kurssilta kaikki tarvittavat materiaalit yrityksen perustamiseen.

Pietikäisen tarkoituksena on painottaa yrittämistä huoltotöihin, jotka tukevat hänen autoalan opintojaan ammattiopisto Tavastiassa. Yrittäjyys on tuonut hieman opintopisteitäkin, mutta päätavoite on ollut itsensä työllistämisessä.

– Haen tällä viikolla omilla tuloilla hankitun auton, pian ajokortti-ikäinen yrittäjä mainitsee täyttyneistä tavoitteistaan.

 

4H-yrityksen voi perustaa paikallisen 4H-yhdistyksen 13–28-vuotias jäsen joko yksinään tai ryhmässä.

Tuuloksen Syrjäntakana asuva Lumi Vähäsöyrinki, 14, on hyödyntänyt yhteisyrittämisen mahdollisuutta siskonsa Viljan, 15, kanssa. Toissa kesänä heillä oli Lammilla pop up -kahvila, jossa auttoi myös heidän serkkunsa. Viime vuonna sisarukset pitivät omaa kesäkahvilaa Tuuloksen kirjastolla.

– Tänä vuonna olemme leiponeet kakkuja ja pullia myytäväksi Tuuloseen. Meillä on ollut siellä oma myyntipiste, jossa olen välillä yksin ja välillä siskoni kanssa, Lumi Vähäsöyrinki kertoo.

Pullien, munkkien ja kuivakakkujen lisäksi sisarukset valmistavat kausiluontoisempiakin herkkuja esimerkiksi pääsiäis- ja joulumyyntiin.

 

4H-yrityksen pitäminen on ollut Lumi Vähäsöyringin mielestä mukavaa ja tulevaisuutta ajatellen hyödyllistä.

– Siitä saa tosi hyvän pohjan, jos haluaa yrittäjäksi myöhemminkin. Kirjanpidon kanssa saa olla aika tarkkana, sillä kirjoitamme ylös aina päivän pohjakassan, tuotteiden summat ja sen, mitä on mennyt kaupaksi.

Oman yrityksen lisäksi hän on työskennellyt myös 4H-kerhon vetäjänä ja Tuulosen Tokmannin kesäapulaisena.

 

Tänä kesänä Tuuloksen 4H-yhdistyksen kautta on perustettu kaksi uutta 4H-yritystä, joiden ideat syntyivät yhdistyksen toukokuisella 4H-lastenhoitoyrittämisen kurssilla. Toiminnanjohtaja Tuija Ruokolahden mukaan nuorten on ollut helppo tulla teemoittain kohdennetuille kursseille, ja he ovat saaneet niihin liittyvistä harjoitteluista hyvää palautetta.

Kanta-Hämeessä toimii paikallisyhdistysten sivujen perusteella kolmisenkymmentä 4H-yritystä, joista reilut kymmenen on aloittanut tänä vuonna. HäSa