Kanta-Häme

Tuunatut roskikset koristamaan kaupunkia

Kaurialan yläkoulun alakerrassa käy kuhina, kun nuoret ahertavat metallisten pömpeleiden parissa.

Pömpelit ovat roska-astioita, joita on hankittu nuorten omasta aloitteesta. Työpajassa ne saavat uuden ”lookin” perusharmaan tilalle.

Yksi roskiksista muistuttaa Monster-juomatölkkiä, yhden kylkeen on maalattu roskia myös ulkopuolelle, ja joukossa on myös muotokuvaroskis.

Jäte-Monsteri on kahdeksasluokkalaisten Onni Riipin ja Antti Santaman luomus. He, kuten muutkin työpajalaiset, ovat käyttäneet tuunaamiseen vapaa-aikaansa, paja ei kuulu koulun kursseihin.

Neljän tytön porukka kiinnittää sapluunoita pastellisävyisen roska-astian kylkeen ja spreijaa mustia lintuja. Seitsemäsluokkalaiset Maiju Toivonen, Sanni Kuvaja, Saraliina Paajanen ja Rosa Huuskonen sanovat toivovansa, että heidän roskiksensa sijoitettaisiin jonnekin keskikaupungille.

Bongauskilpailu suunnitelmissa

Viime keväänä V- eli vaikuttamispäivän jälkeen järjestetyssä nuorten huippukokouksessa edustajat valitsivat nuorten tekemistä aloitteista kolme, joille myönnettiin kaupunginvaltuuston määrärahaa.

Yksi aloite koski nuorten suosimien julkisten ulkotilojen ja rantojen somistamista esimerkiksi roskiksia, penkkejä ja kasveja hankkimalla. Talven aikana roska-astioita hankittiin 14, ja Kaurialan yläkoulun oppilaat tuunaavat niistä yhdeksän. Loppujen viiden kimppuun pääsevät Ahveniston yläkoulun oppilaat.

Tuunauspajaa on vetänyt taidemaalari Mikko Myöhänen ja nuorisopalveluissa työharjoittelussa oleva Hanna Konttinen.

– Ajatuksena on, että tuunatuista roskiksista osa sijoitetaan kantakaupunkiin ja osa liitoskuntiin. Olemme myös suunnitelleet cityroskiskilpailua, jonka aikana pitää bongata kaikki 14 tuunattua roskista, kertoo nuorisopalveluiden osallisuuskoordinaattori Mervi Hiltunen. (HäSa)

Päivän lehti

1.6.2020