Kanta-Häme

Tuure-kissa oli karkuteillä vuorokauden – kadonneen lemmikin etsintä kannattaa aloittaa heti, opastaa eläinsuojeluneuvoja

Suvi Salmela ja Ilari Mäkelä saivat oppia kantapään kautta, miten toimia, kun lemmikki karkaa.

Pariskunnan Tuure-kissa karkasi vapauteen toisen kerroksen rivitaloasunnon tuuletusikkunan verkon läpi. Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä alkanut karkumatka kesti vuorokauden.

Tänä aikana omistajat soittivat Etsijäkoiraliittoon ja ilmoittivat kissasta Karkurit.fi-sivustolla ja some-kanavissa. Naapurustossa ja kaupungilla he jakoivat kadonnut/karannut-lappuja.

 

Asiantuntevia ohjeita riitti. Mäkelä ja Salmela yllättyivät kun karanneen kissan tarkkaa osoitetta tai kissan nimeä ei saa kertoa etsintäilmoituksessa.

Syitä on kaksi. Jos tarkka osoite kerrotaan, se saattaa houkutella paikalle ison joukon etsijöitä, ja joukko saattaa karkottaa kissan vielä kauemmaksi.

– Vaarana ovat myös ”kissavihaajat”, jotka saattavat vaikeuttaa etsintöjä tai jopa tehdä jotain kissalle, Mäkelä sanoo.

 

Puhelin soi ilmoitusten perusteella kerran. Soittaja oli nähnyt Tuuren keskiviikkoaamuna 100 metrin päässä kotoa. Kissa palasi kuitenkin omatoimisesti kotiin.

Salmela oli hereillä torstaina aamuyöllä, kun takapihalta kuului maukunaa. Tuuren sisälle houkuttelemiseksi riitti lopulta ulko-oven avaaminen.

Mäkelä ja Salmela antoivat kohta 8-vuotiaalle kissalle uuden kodin vajaa vuosi sitten. Heille Tuure tuli Kissakoti Kattilasta. Helpotus oli suuri, kun kissa oli kotiutuessaan hyvässä kunnossa.

– Ruoka maistui kovasti. Torstaina Tuure lähinnä lepäili.

 

Suomessa karanneiden lemmikkien määrästä ei ole tietoa, sillä virallista tilastoa ei ole olemassa. Pelkästään Karkurit-sivustolla ilmoitettiin vuonna 2017 kadonneeksi yli 2 300 koiraa, yli 2 600 kissaa ja yhteensä 60 kania, kilpikonnaa, hamsteria ja kesylintua.

– Lemmikkien karkaaminen selvitetään usein suoraan omistajan ja tietyn tahon, esimerkiksi paikallisen löytölän välillä. Näin tapaus ei tule yleiseen tietoon, Suomen Eläinsuojeluyhdistyksen eläinsuojeluneuvoja Minna Hölttä sanoo.

 

Lemmikkejä karkaa ympäri vuoden. Piikit osuvat Höltän mukaan etenkin taajamassa tapahtumien, kuten uudenvuoden, tienoille.

Lemmikin karattua on toimittava nopeasti. Etenkin talvella on kiire. Näköhavainnot ovat tärkeitä, jotta eläintä osataan etsiä oikealta alueelta.

– Eläimestä riippuen lemmikki voi liikkua pitkällekin. Karkulaisia on löytynyt vielä viikkojen ja kuukausien päästä, mutta mitä nopeammin tapahtuneeseen reagoidaan, sitä parempi. HäSa