Kanta-Häme

Tv:stä tuttu psykologi Tony Dunderfelt – "Ei 1970-luvulla kukaan puhunut kipinästä"

Parisuhde on mullistunut viime vuosikymmeninä, sanoo Tony Dunderfelt.
Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta tuttu psykologi Tony Dunderfelt puhui lauantaina HAMKin kampuksella sosionomiopiskelijoiden järjestämillä Iloa ja voimaa vanhemmuuteen -messuilla. Kuva: Riku Hasari

Eivät isät 1970–1980-luvuilla jakaneet pojilleen oppeja vetovoimasta. Kohteliaisuudesta ja hyvistä käytöstavoista kyllä, mutteivät vetovoimasta. Siksi ei ole Tony Dunderfeltin mukaan mikään ihme, jos nykypäivän parisuhdekulttuuri saa ymmälleen.

Iloa ja voimaa vanhemmuuteen -messuilla Visamäessä lauantaina puhunut psykologi tietää, että sana vetovoima toistuu tänä päivänä arkipuheissa ja tv:n deittiohjelmissa. Se on hänen mukaansa todellinen 2000-luvun ilmiö.

– Nimenomaan naiset odottavat suhteelta yllätyksellisyyttä ja kipinää. Usein kuulee naisen sanovan, että ”mukava mies, mutten tuntenut mitään”, hän kertoo.

– Itse olen ollut näissä leikeissä mukana 1970-luvulta lähtien. Ennen suhteessa riittivät lämpö ja kiva yhdessäolo, eikä kukaan puhunut kipinästä.

Parisuhde on muuttunut viime vuosikymmeninä radikaalisti. Muutoksen lyhyt kaava on Dunderfeltin mukaan seuraava: parisuhde perustui vuosituhansien ajan miehiseen ylivaltaan, kunnes 1900-luvulla, erityisesti 1960-luvulla, naiset itsenäistyivät ja ensimmäistä kertaa parisuhteessa vallitsi tasa-arvo, fifty–fifty.

2010-luvulla on tapahtunut toinen vallankumous.

– Elämme parhaillaan aikaa, jossa mitkään vanhat parisuhdemallit eivät ole lopullisia. Kaikki säännöt on kirjoitettu uusiksi: on suhteita, avoimia suhteita, samaa sukupuolta olevien suhteita ja polyamoriaa.

Tunteista ja vuorovaikutuksesta on Dunderfeltin mukaan tullut parisuhteissa keskeisiä tekijöitä vasta hiljattain. Vuonna 1955 syntyneen Dunderfeltin vanhemmat eivät juuri keskustelleet.

– Ennen hommat hoidettiin rehellisesti ja selkeästi: lypsettiin lehmät, korjattiin talot ja kaivettiin ojat. Nyt pitäisi vielä hoitaa parisuhdetta, ja se on täysin uutta, hän sanoo.

Parisuhteen muutos on Ensitreffit alttarilla -tv-ohjelman pariskuntien rakkausvalmentajana tutun Dunderfeltin mukaan vääjäämätön asia.

Hän korostaa myllerryksen keskellä kuulluksi tulemista. Vaikka kaikki parisuhteet eivät ole extreme-suhteita, parisuhdetaitoja tarvitsevat kaikki.

– Kuuntelemisen tärkeydestä on puhuttu iät ja ajat, ja silti teemme hirveän nopeasti arvioita ja tuomioita toisesta. Se on hassu juttu, sillä samaan aikaan rakastamme toista.

Dunderfeltilta kysytään säännöllisesti paitsi poreilun säilyttämisestä suhteessa, myös perinteisestä keskusteluyhteyden katoamisesta.

Hän käsittelee ensi keväänä ilmestyvässä kirjassaan stereotypiaa, jossa nainen kaipaa keskustelua ja mies kokee, että asioita on vatvottu jo tarpeeksi.

Tähänkin tilanteeseen Dunderfelt tarjoaa ratkaisuksi 30 sekunnin sääntöä, jota noudatettaessa molemmat puhuvat vuorollaan puoli minuuttia.

– Usein ei tarvita montaakaan vaihtoa, kun asia jo selkenee.

Ihmiset reagoivat parisuhteen muutoksiin eri tavoin. Ikään kuin vastaiskuna kaikelle uudelle Dunderfelt sai kerran kuulla julistuksen ”tasuilusta”,

– ”Tasuilu” tarkoittaa eloa tavallisessa suhteessa, jota ei jatkuvasti kehitetä ja jossa ei keksitä hurjia temppuja. ”Tasu” on tavallinen suhde ilman suuria muutoksia, ja hyvä sellaisenaan. HäSa

Aina ei tarvita ihmeitä, ja toisaalta vetovoimaa kannattaa vaalia