Kanta-Häme

Twerk­kaus on voi­maan­nut­ta­vaa hi­ki­lii­kun­taa, jossa paikat saavat va­paas­ti hyllyä ja hytkyä – Pepun hei­lu­tus levisi mu­siik­ki­vi­deois­ta tans­si­sa­lei­hin

Twerkkaus on erilaisista lantion ja pakaroiden heilutusliikkeistä rakentuva tanssilaji, joka kehittyi afroamerikkalaisessa kulttuurissa ja on sittemmin vallannut maailman.
Twerk-liikkeessä pakarat pomppivat ylös ja alas. Liike vaatii lihastyötä, vaikka saattaakin näyttää helpolta, kertoo Miia Kukkonen, joka opettaa twerkkausta tanssikoulunsa viikkotunneilla. Kuva: Jarmo Kontiainen
Twerk-liikkeessä pakarat pomppivat ylös ja alas. Liike vaatii lihastyötä, vaikka saattaakin näyttää helpolta, kertoo Miia Kukkonen, joka opettaa twerkkausta tanssikoulunsa viikkotunneilla. Kuva: Jarmo Kontiainen

Peppu hytkyy, heiluu ja tärisee. Siitä on twerkkaus tehty.

Twerk-sana tarkoittaa yhtä twerkkauksen perusliikettä, jossa takamus pomppii ylös ja alas musiikin rytmiin.

– Nykyisin twerkkaus on fuusioitunut myös tanssisaleissa opeteltaviksi koreografioiksi, joissa twerk-liikkeet yhdistyvät tanssillisuuteen, kertoo twerkkaukseen erikoistuneen tanssikoulun yrittäjä Miia Kukkonen.

Twerkkausta voi nykyään harrastaa joka puolella Suomea. Esimerkiksi Hämeenlinnassa twerk-kursseja järjestää ainakin yksi tanssikoulu ja kuntokeskus.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Twerkkaukseen kuuluu myös erilaisia lattialiikkeitä. Miia Kukkonen näyttää mallia. Kuva: Jarmo Kontiainen
Twerkkaukseen kuuluu myös erilaisia lattialiikkeitä. Miia Kukkonen näyttää mallia. Kuva: Jarmo Kontiainen

Juuret Afrikassa

Twerkkauksen juuret ovat vahvasti afrikkalaisissa tansseissa, erityisesti Norsunluurannikon naisten harjoittamassa mapouka-tanssissa.

Sittemmin tanssi kehittyi afroamerikkalaisessa kulttuurissa New Orleansissa Bounce-tyylisen rytmikkään musiikin siivittämänä. Se alkoi näkyä populaarikulttuurissa 1990-luvulla ja jatkoi yleistymistään 2000-luvulla leviten samalla myös afroamerikkalaisen kulttuurin ulkopuolelle.

2010-luvulla twerkkaus valtasi maailman. Käsitteen alle mahtuu moninainen joukko yksittäisiä liikkeitä sekä kokonaisia tanssityylejä.

Sitä opetetaan tanssisaleissa ja -tapahtumissa, ja se näkyy niin artistien kuin tanssijoidenkin sosiaalisessa mediassa, esiintymisissä ja musiikkivideoissa. Twerk kuuluu myös erityisesti yhdysvaltalaiseen strippiklubi-kulttuuriin.

Maailmalla myös miehet ovat löytäneet lajin.

Inspiraatiot alan supertähdiltä

Twerkkausliikkeitä on jo pitkään tehty muissa tanssilajeissa, kuten hiphopissa ja dancehallissa.

Kun twerk alkoi saada nostetta omana lajinaan, tanssikoulussa opettajana työskennellyt Kukkonen innostui lajista tosissaan.

Hän perusti Twerk Oulu -yrityksen, joka keskittyi aluksi polttariporukoiden twerkkaustunteihin, lyhytkursseihin ja esiintymisiin. Kukkonen käy säännöllisesti ulkomailla ja kotimaassa ammentamassa koulutusta työhönsä twerkkauksen supertähdiltä.

Hän arvelee twerkkauksen suosion perustuvan lajin hauskaan energiaan ja vapautuneeseen naisellisuuden juhlistamiseen.

Kaikeikäisten harrastus

Kukkosen tunneilla on käynyt kaikenikäisiä harrastajia teineistä 60-vuotiaisiin.

– Twerk-tunnilla on se periaate, että kaikki vartalot ovat kauniita. Monesti aloittelijoita jännittää aluksi pienissä vaatteissa tanssiminen, mutta lopulta se voi olla hyvin voimaannuttava kokemus, Kukkonen kuvailee.

Sanna Paavola kertoo twerkkauksella olleen suuri rooli oman kehosuhteen kehittämisessä. Kuva: Jukka-Pekka Moilanen
Sanna Paavola kertoo twerkkauksella olleen suuri rooli oman kehosuhteen kehittämisessä. Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Twerkkausta harrastavan Sanna Paavolan mukaan parasta lajissa on energisyys ja aloittelijaystävällisyys.

– Oma kehosuhteeni on aikaisemmin ollut vaikea. Twerkin liikekieli ja lupa hyllyä on ollut tärkeässä roolissa siinä, että olen hyväksynyt oman kehoni, Paavola kertoo.

Ennakkoluulot tuttuja

Seksikäs ja provosoivaksikin sanottu tanssityyli herättää tunteita laidasta laitaan. Ennakkoluulojen kohtaaminen on Paavolalle tuttua.

– On arveltu, että twerk-harrastuksessani on kyse itsensä esittelemisestä tai miesten huomiosta. En ole varma, miksi joku näin luulee, mutta itse tanssin kyllä vain itseni vuoksi, Paavola naurahtaa.

Kukkonen kertoo, että pinttynein ennakkoluulo lajia kohtaan on se, että se olisi helppoa pyllyn pyöritystä.

– Usein sanotaan, että twerkkaus näyttää helpolta. Sitten yllätytään, kun se onkin hikistä treenaamista ja lihastyötä, Kukkonen toteaa. LM-HäSa

Minishortsit antavat pyllyn hyllyä

Twerkkausta harrastava huomaa yleensä pian, miksi pikkuruiset minishortsit ovat twerkissä parhaat.

Pienissä vaatteissa pakarat pääsevät oikeaoppisesti heilumaan, kun taas esimerkiksi tiukoissa trikoissa liike pysähtyy.

Usein käytetään myös polvisuojia, sillä liikkeissä voidaan ottaa erilaisia lattiakosketuksia.

Pienten vaatteiden sijaan twerkatessa voi käyttää myös vaikkapa löysiä vaatteita, joissa pakaroiden heiluttaminen onnistuu.

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic