Kanta-Häme

Twerkkausammattilainen Tinze pyörittää, poppaa, vatkaa ja anna pepun hyllyä

– Tämä on tekniikkalaji eikä ollenkaan niin vaikea oppia, kuin voisi uskoa. Totta kai twerkkaus on seksikästä, mutta härskiys on tästä kaukana. Twerk on tanssilaji.

Tia-Maria ”Tinze” Sokka teilaa twerkkaukseen liittyvät ennakkoluulot. Tanssi on jo juurtunut tanssikouluihin ja vetää tunneille kaikenikäistä väkeä, jopa miehiä.

Twerkkauksessa keskitytään vahvasti reisistä ja lantiosta lähteviin liikkeisiin sekä pakaralihaksiin ja niiden poppaukseen eli jännittämiseen.

Koreografioihin kytketään elementtejä, kuten sheikkausta, myös muista tansseista. Kokonaisuus on kovaa liikuntaa ja kuntourheilua, jossa joka lihas joutuu töihin. Tia-Maria Sokka vakuuttaa, että hiki valuu jo viiden minuutin jälkeen.

– Tunneilla jaan positiivista energiaa, joka kasvattaa itsevarmuutta. Onhan twerkkaus tosi seksikästä, mutta siinä ei ole mitään pahaa. Jokainen nainen haluaa kokea olevansa seksikäs, korostaa sosionomiksi ja seksuaalineuvojaksi valmistunut Tia-Maria Sokka.

Tyttöenergiaa liikkeelle paneva Sokka haluaa twerkkauksen vahvistavan ajatusta, että jokainen nainen on kaunis.

– Ei sillä ole väliä, millaiset muodot ovat tai onko peppu iso tai pieni. Kysymys on asenteesta, mimmienergiasta, rohkeudesta! Twerkkaaja on ylpeästi nainen!

Tia-Maria on tanssinut nuoresta lähtien. Hän hurahti twerkkaukseen jo vuosia sitten, kun laji vielä oli tuntematon Suomessa. Viime vuonna hän voitti lajin SM-kisat ja työskentelee nyt ainoana täysipäiväisenä twerkkiammattilaisena.

Muutama tanssikoulu tarjoaa jo viikoittaisia twerkkitunteja, mutta laji leviää vahvasti erillisillä eri puolilla Suomea järjestettävillä workshopeilla.

Innostus on kovaa. Kun Hämeenlinnan seudun tanssin ammattilaiset ilmoitti ensimmäisestä twerkkauskurssista, tulijoita on ilmoittautunut niin paljon, että tarvittiin heti lisäkurssi. Lisäksi keväälle on luvassa jatkoa.

 

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Video: Twerk with Tinze/ Youtube

 

Tinze Sokka kannustaa kaikkia kokeilemaan tanssilajia, joka ei katso ikää tai sukupuolta.

– Tunneilla on paljon lattiakosketuksia, joten polvisuojat ovat tarpeen. Muuten tunnille käyvät sisäliikuntakengät ja joustavat housut kuten leggingsit tai shortsit.

Jollei aloittelijalla ole tanssitaustaa, alku saattaa olla hankalaa, mutta Tia-Maria Sokka vakuuttaa kaikilla olevan hauskaa ja jokaisen lähtevän kotiin jo ensimmäisen tunnin jälkeen voimaantuneina.

– Tekniikkaa opetellaan aivan alkeista ja hyvin hitaaseen tahtiin. Aika moni tunnustaa ensimmäisellä tunnilla jännittävänsä, mutta se häipyy hetkessä!

Twerkkauksen täysipäiväinen ammattilainen opettaa ja esiintyy. Hänet näkee Pro Twerk Finland -kiertueella, klubeilla, festareilla, pikkujouluissa – siellä, missä muidenkin alojen esiintyvät taiteilijat.

Vaikka Tia-Maria Sokka on ainoa twerkkauksesta toimeentulonsa saava tanssija, huipputason twerkkaajia on jo useita Suomessa.

Viime vuonna pidettiin ensimmäiset viralliset SM-kisat, jotka Sokka voitti. Niitä edelsivät kuitenkin jo Helsinki-kisat, joiden voiton otti Belinda Heinonen. Tämän vuoden SM-voittoon tanssi vaasalainen Monserrat Villarroel.

Twerkkaus on levinnyt maasta toiseen, ja herättänyt suosion ohella myös ristiriitoja.

Jotkut tanssikoulut asettavat Suomessakin osallistujille ikärajoituksia.

Venäjällä kohuttiin viime vuonna alaikäisten twerkkaus-showsta.

Jenkkifutari taas twerkkasi alkuvuonna pelin jälkeen kentällä ja sai 15 jaardin rangaistuksen sekä yli 12 000 dollarin sakot. HÄSA

Twerk workshop Verkatehtaalla su 27.11. klo 15.30–17.30 sekä 18–20.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic