Kanta-Häme

Tyhjenee, tyhjenee ennen kuin taas täyttyy

Kaupungin keskustassa tuntuu olevan nyt tavallista enemmän tyhjää liiketilaa.

Tuntemus ei ole aivan täysin väärä, vahvistaa yrityspalvelujohtaja Ari Räsänen Kehittämiskeskus Hämeestä.

– Tyhjää liiketilaa on Hallituskadulla, Keskustalossa ja pitkittäiskaduiltakin. Yleinen taloustilanne vaikuttaa, mutta toisaalta niin sanottuihin kohtuuhyviin paikkoihin on aina löytynyt vuokralaisia – joko jonkin palvelualan toimijoita, parturiliikettä, pieniä sisustus- tai vaatekauppoja.

– Aina on kysyntää sellaisilla tiloilla, joiden tekninen kunto on hyvä ja jotka on helppo saavuttaa.

Pitkään tyhjillään seisseiden liiketilojen kiinteistöissä sen sijaan on Räsäsen mukaan taustalla usein jonkinlaisia teknisiä ongelmia tai hankala sijainti asiakasvirtoihin nähden. Vaikutusta on myös yleisellä varovaisuudella sekä kielteisellä ennakkokäsityksellä tiettyjen kaupunginosien suhteen.

Vaikutuksensa on myös moottoritien katteelle valmistuvalla kauppakeskuksella, jonka vuokrausaste on Räsäsen mukaan nyt noin 80 prosenttia.

Pop up -yrittäjät piristivät Keskustaloa

Keskustalon elämä piristyi joulukuun ajaksi, kun rakennukseen muutti 12 pop up -yrittäjää. Isännöitsijä Jarmo Halonen Isännöinti Kuvajasta kertoo, että parin yrittäjän kanssa neuvoteltiin jatkosopimuksestakin, mutta lopulta kukaan pop up -yrittäjistä ei Keskustaloon jäänyt. Tänä vuonna kiinteistöön on muuttanut ainakin yksi uusi vuokralainen, Arvoisännöinti nimeltään.

– Tiloihin on pikkuhiljaa tullut uusia yrityksiä, mutta kyllähän siellä myymälätilaa vielä vapaana on. Taloyhtiön myymälätiloista on annettu muun muassa Wetterin talon käyttöön näyteikkunatilaa. Tyhjä myymälätila on aika ankean näköinen, sehän näyttää heti paljon mukavammalta, jos ikkunassa on vähän jotain somistusta.

Taloyhtiöllä on tarjota pienempiä, noin 30–35 neliön liiketiloja. Osakkailla sen sijaan olisi tarjota isompiakin kokonaisuuksia. Tyhjistä liiketiloista keskusteltaessa puhe on usein kääntynyt kiinteistön vuokratasoon.

– Vuokra on mielestäni aivan tyypillinen keskusta-alueen tilavuokra. Se on noin 15–18 euroa neliöltä ja arvonlisävero siihen päälle ja tilat ovat kuitenkin pieniä. Jos hinnasta tinkii vitosen neliöltä, niin onko yrittäjän elämä sitten 150 eurosta kuukaudessa kiinni. Siinä mielessä voi miettiä, että monella on varmaan tiukassa nekin rahat.

Halonen uskoo, että Keskustalon tilanteeseen heijastuu kaupungissa vallitseva yleinen odottelun ilmapiiri. Kun moottoritien kate ja Hämeenlinnakeskus ensi vuonna valmistuvat, selviää, millainen muuttoaalto kaupungin yli pyyhkäisee.

Tavastilassa on täyttä

Kauppakeskus Tavastilassa sen sijaan pyyhkii hyvin.

Kauppakeskuksen tiedottaja Miikka Anttila kertoo kaikkien liiketilojen olevan nyt täynnä. Viimeinenkin tyhjä tila saatiin vuokratuksi viime viikolla. (HäSa)

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic