Kanta-Häme

Lukijan mielipidekirjoitus: Hämeenlinnan tyhjien liiketilojen ongelma

Hämeenlinnan Palokunnankadulla ovat toistaiseksi tyhjillään Partioaitan entiset liiketilat. Kuva: Riku Hasari

Hämeenlinnan keskustassa ei voi olla törmäämättä katutasossa tyhjillään oleviin liiketiloihin vaikka tilanne onkin parantunut ainakin näin nousukauden ajaksi. Ne tuovat lohduttoman kuvan.

Kerrostalo tyhjine liiketiloineen on vähän kuin joku kävelisi talvella keskustassa ilman kenkiä. Ryysyrantaa!

Miksi tässä ollaan? Varmasti yksi syy on se , että jotkut vielä haikailevat vanhan ajan kauppojen paluuta. Tämä siitä huolimatta, että nyt väistymässä oleva nousukausikaan ei ole tuonut mitään ratkaisevaa muutosta tällä saralla.

Kun puhutaan Hämeenlinnan keskustan katutason liiketiloista, enää pitkään kyse ei ole ollut vain kauppatiloista. Monenlaista toimintaa sieltä löytyy asianajotoimistoista polkupyöräkorjaamoihin.

Yksi keskeinen syy tilanteen lukkiutumiseen löytyy siitä, että kerrostalot ovat usein asuntoyhtiömuotoisia. Ei kai voi kovin paljon odottaa asukkaiden omistaman yhtiön osaavan tai edes haluavan tehdä liiketilojen kehitystyötä.

Jos joku vuokraa, niin kiva, mutta ilmankin pärjätään. Asukkaat sitten maksavat tyhjän tilan kustannukset!

Mihin katutason houkuttelevuus pitäisi perustua? Erilaisia perusteita kyllä löytyy.

Asian voi kääntää niinkin päin, että miksi asiakastoiminnat pitäisi yleensäkään viedä ja piilottaa kerrostalojen sisustoihin.

Onhan siinä jotain hyvin myönteistä, jopa tasavertaista, jos asiakas voi astua sisään katutasolta.

Ei tarvitse lähteä etsimään yritystä tai palveluntarjoajaa jostain synkkien ja sokkeloisten rappukäytävien uumenista.

Ekologisuutta painottavana aikana sellaisetkin asiat kuin turha hissin käyttö juuri tämän toimistojen ja palvelutilojen sijainnin takia ovat ihan merkittäviä tekijöitä.

Miksei osasta liikehuoneistoista voi myös tehdä korttelitiloja, johon iäkkäämmätkin voisivat tulla yhteen näin talvellakin, eikä vain oleilemaan, sitähän moni suomalainen vähän vierastaa. Sinne pitäisi viedä palveluja ja pikkutapahtumia.

Hämeenlinnalaisena nykyinen tilanne ja se, ettei asiaan reagoida itseäni ihmetyttää ja jopa vähän hävettää.

Jarmo Markula

Hämeenlinna