fbpx
Kanta-Häme

Tyhjille neliöille etsitään käyttäjiä vuokralaisista

Asunto pitäisi myydä, mutta kauppa junnaa, eikä järkevän hinnan tarjoavia ostajaehdokkaita ole jonoksi asti – mikä siis neuvoksi?

Moni ruuvaa harkinnan jälkeen hintapyyntöä realistisempaan suuntaan, mutta aiempaa useamman asunnonomistajan ratkaisu on laittaa neliöt vuokralle.

Realia Managementin vuokravälittäjä Heli Tamminen kertoo, että ilmiö on ollut tänä vuonna havaittavissa myös Kanta-Hämeessä.

– Varsinkin isompien asuntojen osalta kyseinen toimintatapa on lievästi lisääntynyt. Jos ostajia ei ole tai tarjottu hinta ei tyydytä, aletaan etsiä vuokralaista.

Isommilla asunnoilla Tamminen tarkoittaa esimerkiksi kolmioita ja sitä suurempia kerros- ja rivitaloasuntoja.

– Yleensä kohteet sijaitsevat vähän kauempana keskustasta, vaikka kyllä Hämeenlinnassa on tullut myös keskusta-alueelta kerrostalokolmioita ja isompia asuntoja vuokralle, kun eivät ole menneet kaupaksi.

Yksiöitä tai kaksioita ilmiö ei koske samalla tavalla, koska niitä ostetaan paljon nimenomaan sijoitusasunnoiksi tasaista vuokratuloa tuottamaan.

Myös omakotitaloja on tullut viime aikoina vuokramarkkinoille hieman aiempaa enemmän.

Lukumäärät ovat silti hyvin alhaisia, koska kysyntä on pientä ja esimerkiksi kerrostaloasuntoon verrattuna vuokralaisen vastuista sopiminen on monimutkaista.

Näistä syistä moni ei lähde vuokraamaan omakotitaloasuntoaan, vaikka myynti tahmaisi pitkäänkin.

Tamminen kertoo, että vuokralle tarjottavien isompien asuntojen lisääntynyt määrä on heijastunut myös niiden vuokriin.

– Muutaman vuoden takaiseen verrattuna vuokrataso on laskenut hieman, mutta mitään tarkkaa prosentuaalista arvoa on vaikea sanoa.

Tällä hetkellä esimerkiksi Oikotie-palvelussa on Kanta-Hämeen seudulta vuokrattavana noin 70 vähintään kolme huonetta sisältävää kerros- tai rivitalohuoneistoa. Pienemmiltä verkkosivuiltoilta ilmoituksia vastaavista asunnoista löytyy myös kymmenittäin.

Hämeen Sanomien soittokierroksen perusteella moni on lähtenyt etsimään vuokralaisia parempaa myyntiajankohtaa odotellessa.

Somerolla asuva Seija Tamminen etsi yksityisen vuokrasivuston kautta asukkaita Hämeenlinnan keskustassa sijaitsevaan kolmioonsa.

Viimeksi hän yritti myydä asuntoa pari vuotta sitten, mutta kun tarjotut hinnat eivät tyydyttäneet, hän päätyi neljän kuukauden jälkeen laittamaan asunnon vuokralle.

Edellisen vuokrasuhteen päätyttyä hän joutui miettimään uudestaan, myydäkö vai vuokratako. Vaihtoehtojen välillä ei tarvinnut kauan puntaroida.

– Ei olisi mitään järkeä myydä. Jokaisella on kuitenkin se hinta, jota halvemmalla ei halua asunnosta luopua, ja ei varmasti kukaan halua lähteä hintoja paljon alentamaankaan.

Tamminen arvioi, ettei asunnon myyminen ole hänelle ajankohtaista välttämättä vielä hetkeen.

– Asuntokaupan tilanne näyttää nyt sellaiselta, että ei se kovin äkkiä muutu. HÄSA

Menot