Kanta-Häme

Tyhmä kysymys - Miksi heräät aamuyöllä, leipuri hiiva?

Leipurin työpäivä alkaa perinteisesti jo aamuyöstä, vaikka suurin asiakasruuhka ruokakauppoihin on yleensä iltapäivisin ja alkuillasta.

Ossin pullan yrittäjä Ossi Tamminen, miksi leipää pitää paistaa jo aamuyöstä? Eikö sen voisi leipoa vasta aamupäivällä ja toimittaa kauppoihin myöhemmin?

– Kaupat eivät ole ainoita asiakkaitamme, vaan toimitamme leipää myös suurtalouskeittiöihin ja kahviloihin, jotka tarvitsevat aamiaisleivät aamuseitsemään mennessä. Kauppoihin toimitamme leivät aamukahdeksasta eteenpäin. Niissä taas hyllyttäjät ovat töissä vain aamupäivisin.

Monelta leipurin työpäivä alkaa?

– Itse tulen töihin jo 2.30 ja ensimmäinen leipuri saapuu aamuneljältä. Koska ensimmäiset tunnit ovat sataprosenttista ylityötä, leipurit tekevät vastineeksi hieman tavallista lyhyempää työvuoroa ja lähtevät kotiin kello 11.

Kuinka pitkään kauppojen tuore leipä on ”vastaleivottua”?

– Se riippuu hyvin paljon pakkaustavasta. Ilman pakkausta leipä säilyy vastaleivotun pehmeänä 4–8 tuntia, mutta muoviin pakattuna noin vuorokauden. Esimerkiksi ruislimppu taas on kypsää vasta vuorokauden päästä leipomisesta. (HäSa)

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic