Kanta-Häme

Tykkimuistomerkki puhdistettiin

Sammalta kasvanut ja maalia hilseillyt tykkimuistomerkki puhdistettiin lauantaina Suomenkasarmilla. Jääkäritykistön killan vapaaehtoiset maalasivat tykkien hapertuneet osat ja poistivat muistomerkin graniittijalustassa olleen viiden sentin paksun sammalmaton.

– Periaatteessahan muistomerkin kunnossapito ei kuulu meille, mutta se oli huonossa kunnossa ja häiritsi silmää. Olo helpottui nyt huomattavasti, kun se saatiin kuntoon. Kyllä se seuraavat 40 vuotta kunnossa pysyy, Jääkäritykistön Killan puheenjohtaja Ilkka Vahtokari lupaa.

Muistomerkkiä oli kunnostamassa 12 miestä. Hämeenlinnan kaupunki pesi tällä viikolla merkin jalustan ja panssariprikaati lahjoitti kunnostuksessa tarvitut materiaalit.

– Lopullisen sysäyksen muistomerkin puhdistamiseen antoi se, kun Senaatti-kiinteistöt myi kasarmin. Merkin ohi kulkee päivittäin satoja ihmisiä, emmekä halunneet jättää vanhoja tykkejä huonoon kuntoon, Vahtokari huomauttaa.

Ajatus tykkimuistomerkistä syntyi Hämeenlinnassa 1970-luvulla, kun Jääkäritykistörykmentti suunnitteli muuttoa Linnankasarmille. Vuodesta 1921 Suomenkasarmilla ollut rykmentti halusi jättää pysyvän jäljen alueella viettämistään vuosista.

Tykkimuistomerkki paljastettiin Jääkäripatteriston 60-vuotisjuhlissa maaliskuussa 1976 Turuntien varrella. Hämeenlinnan kaupunginarkkitehti Heikki Aitolan suunnittelemassa muistomerkissä on kolme tykkiä betonisella jalustalla. Alusta on reunustettu muurilla, jonka vanhat graniittiliohkareet ovat peräisin kasarmilta.

– Tykit ovat kaikki 120 millin Haupitseja eli juuri niitä tykkejä, jotka jääkärit toivat aikoinaan Saksasta. Niissä on puiset pyörät, jotka olivat päässeet jo vähän huonoon kuntoon oltuaan pitkään betonia vasten. Nyt pyöriä saatiin onneksi käännettyä, Vahtokari sanoo.

Aitolan piti suunnata tykit ensin itään, kaupunkiin, mutta sitä ei pidetty 70-luvulla sopivana. Tykkien suuntausta muutettiin sittemmin poliittisesti korrektiin luoteeseen.

Suomalainen jääkäritykistö sai alkunsa Saksassa sata vuotta sitten. Sen perinteitä vaalimaan perustettiin vuonna 1958 Jääkäritykistön Kilta.

Ilkka Vahtokarin mukaan kilta toimii aktiivisesti, vaikka muistomerkin puhdistaminen vähän tavallisesta toiminnasta poikkeaakin.

– Viime viikolla olimme juuri Niinisalossa, sitten mennään kesäteatteriin ja syksyllä retkeillään miehissä Evolla. Tärkein tehtävämme on kuitenkin tukea tykistörykmentin varusmiehiä, Vahtokari muistuttaa.

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic