Kanta-Häme

Työ alkaa kantaa tulosta SSAB:ssä

Teräsyhtiö SSAB:ssa tehdyt organisaatiomuutokset alkavat näkyä yhtiön tuloksessa.

Koko teräskonserni pääsi kolmannella neljänneksellä noin 1,37 miljardin euron liikevaihtoon. Liikevaihto laski viime vuoden vastaavasta ajasta, mutta liikevoitto sen sijaan nousi yli 19 miljoonan euron tappiosta lähes 72 miljoonaa euroa voitolliseksi.

Syyskuun loppuun mennessä yhtiön liikevaihto oli laskenut viimevuotisesta, mutta liikevoitto nousi. Käytännössä yhtiön kannattavuus on parantunut.

SSAB:n liikevaihdosta valtaosa, lähes 40 prosenttia, tulee yhtiön Euroopan divisioonasta SSAB Europesta. Viime vuoteen nähden Euroopan divisioonan liikevoitto kasvoi syyskuun loppuun mennessä noin 60 miljoonalla eurolla.

Divisioonan johtaja Olavi Huhtala kertoo, että viime vuoden vastaavaan aikaan vertaaminen on hieman hankalaa. Tuolloin yhtiön Luulajassa sijaitseva masuuni oli kokonaan huoltotöiden vuoksi pois käytöstä.

Siitä huolimatta hän on tulokseen tyytyväinen.

– Nyt se työ, jota olemme tehneet, alkaa näkyä. Koko henkilöstö on tehnyt todella hyvää työtä, ja olen siihen tyytyväinen, Huhtala toteaa.

Hämeenlinnan tehdas kuuluu SSAB Europeen.

SSAB ja Rautaruukki fuusioituivat vuonna 2104. Yritysten sulautumisen yhteydessä käynnistettiin myös mittava säästöohjelma, joka on pitkälti saatu Huhtalan mukaan päätökseen.

Esimerkiksi SSAB Europessa henkilöstömäärää on viime vuoden vastaavasta ajanjaksosta vähennetty 360:lla. Huhtala kertoo, että uusia kustannussäästöjä ei tällä hetkellä suunnitella.

– Nyt siirrymme normaaliin toimintamalliin. Tuottavuutta ja työtä kehitetään koko ajan, niin kuin olemme tehneetkin.

Lähtötilanne tälle vuodelle ei ollut SSAB:n kannalta paras mahdollinen.

Yhtiö kärsi teräksen markkinahinnan voimakkaasta laskusta, mikä johtui Kiinasta. Kiinan hidastuneen talouskasvun seurauksena markkinoille dumpattiin valtava määrä maan omasta tuotannosta yli jäänyttä terästä, mikä romahdutti markkinahinnan.

Teräksen markkinahinta on sittemmin noussut, mikä näkyy SSAB:n tuloksessa. Dumppauksesta on Kiinalle ärähtänyt sekä OECD että kansallinen valuuttarahasto IMF.

Huhtala kertoo, että teräksen hintavaihtelut ovat edelleen voimakkaita, mutta yhtiön kannalta markkinat näyttävät vakailta.

SSAB on pyrkinyt suojautumaan teräsmarkkinoiden ailahtelevuudelta erikoistumalla lujiin teräksiin.

– Yritämme löytää markkina-alueita ja osia markkinoista, joissa kaikkein isoimpia pelureita ei ole. Me emme kuitenkaan pärjää ihan puhtaalla standarditeräksellä, sanoo Huhtala.

Autoteollisuus on tärkeä ja kasvava markkina SSAB:lle, jonka tuottamalle lujalle mutta massaltaan kevyelle teräkselle on hyvin kysyntää. Autoista halutaan rakentaa entistä kevyempiä ja sen myötä ympäristöystävällisempiä, mutta turvallisuus edellyttää auton korilta kestävyyttä.

Huhtala silti painottaa tuotekehityksen ja oman tuotannon kehittämisen merkitystä.

– On tärkeää, ettemme ala uskoa, että markkinat ovat nyt tässä ja menee hienosti. Hereillä pitää olla koko ajan. HäSa

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic