Kanta-Häme

Työ vei ja taiteilija tyhjensi pankin

Janakkalan Leppäkoskella asuvan ja työskentelevän Elina Aution (s. 1985) yksityisnäyttely Entäs tämä on esillä Verkatehtaan Galleria Koneessa marraskuun ajan.

Esillä on Autiolta harvemmin nähtyjä piirustuksia, maalauksia ja kollaaseja. Teokset ovat syntyneet vuoden aikana ”olevinaan tärkeämpien töiden” välissä.

– Ne eivät ole välitöitä, mutta eräänlaisia pöytälaatikkotöitä ja tärkeitä muistiinpanoja. Tällaisia tulee tehtyä aina isompien töiden rinnalla, Autio kertoo.

Näyttely koostuu reilusta tusinasta nimettömästä teoksesta.

– Töitteni nimet ovat yleensäkin toteavia, nyt suurimmalle osalle ei vain löytynyt nimeä.

Teoksia jäi myös yli. Koneeseen ripustettiin silti kaikki teokset jotka Autio sinne halusikin.

– Valintoja piti tehdä, mutta karsinta ei ollut lopuksi kovinkaan vaikeata. Päätin teokset yhden illan aikana. Halusin tyhjentää pankin runsaalla näyttelyllä, sillä yleensä minulla on esillä vain muutama työ.

Teostensa syntytapaa Autio kuvailee etsimiseksi.

– Usein työ vie itseään. Teoksesta saattaa olla joskus vahva, päräyttäväkin mielikuva, mutta lopulta työ vie mennessään ja harvoin lopputulos on idean kaltainen. Installaatioissa lähden liikkeelle paperiluonnoksesta, mutta arki tulee vastaan kun teosta aletaan todella rakentaa.

Parin vuoden ajan Leppäkoskella asunut Autio työskentelee taiteen parissa täysiaikaisesti, mutta jaksottaisesti.

– Työnteko menee piikeissä. Pidin ennen tätä näyttelyä työpajamaisen kahden kuukauden jakson, jonka ajan työskentelin vain paperille.

Autio työskentelee kotinsa yhteydessä olevassa työtilassa.

– Työ ja vapaa-aika sekoittuvat keskenään hyvin, mikä on välillä ongelmallistakin. Olen yrittänyt luoda päivärytmiä, mutta aina ei vain lähde, Autio naurahtaa.

Autio työskentelee nykyään kokoaikaisesti taiteen parissa. Hän on saanut apurahoja, jotka mahdollistavat taiteeseen keskittymisen.

– Nyt on kolmas vuosi, jona toimin itsenäisenä kuvataiteilijana. Toimeentulo on todella epävarmaa, mikä on välillä ihan sietämätöntä, Autio kuvailee.

Täksi vuodeksi hän sai Taiteen edistämiskeskuksen taiteilija-apurahan, ja apuraha on varmistunut myös ensi vuodeksi.

– Tuntuu ihanalta, että saa todella keskittyä taiteen tekemiseen. Apurahojen anominenkin on työlästä, se sisältää paljon byrokratiaa ja vie aikaa.

Kuluneen vuoden aikana Aution teoksia on ollut esillä yhteisnäyttelyssä Saksassa ja kaksi installaatiota oli esillä myös yhteisnäyttelyssä Etelä-Koreassa.

– Päädyin sinne berliiniläisen, Etelä-Koreasta kotoisin olevan galleristin kautta. Hän osallistui galleriansa kanssa Busanin taidemessuille, ja pääsin mukaan.

Ensi kesäksi Autiolla on sovittuna näyttely Turkuun. Sitä ennen työn pitää taas viedä mennessään.

– En vielä yhtään tiedä, mitä on tulossa. HÄSA

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic