Kanta-Häme

Työikäiset käyttävät valinnanvapautta

Lammin ja Tuuloksen suunnassa on valinnanvapauskokeilun ensimmäisinä viikkoina valittu yksityisiä palveluita suhteellisesti ahkerammin kuin Jukolassa.

Kaikkiaan valinnanvapauttaan on käyttänyt vajaat 600 henkilöä

Lammilla toimivan yksityisen lääkärin, Juho Nummenmaan asiakkaiksi on kirjautunut 152 seudun asukasta. Linna Klinikan Tuuloksen toimipiste oli tiistain aamupäivään mennessä saanut 134 kirjautumista.

Mehiläisen Oma Lääkärin oli valinnut 272 asiakasta. Myös Jukolan terveysasema ja Lammin terveysasema oli saanut joitakin kirjautumisia.

– Jotkut ovat halunneet erikseen kirjautua julkisten terveysasemien asiakkaiksi, vaikka kaikki ovat sitä automaattisesti, kehittämispäällikkö Niina Haake arvelee.

Hänen mukaansa etukäteen oli hyvin vaikea ennustaa, kiinnostaako valinnanvapaus.

– Tahti näyttää tasaiselta. Samanlaisia kokemuksia on Jyväskylästä ja äskettäin aloittaneelta Tampereelta. Mitään suurta ryntäystä ei ole.

Kokeiluun kuuluvat asiakkaat voivat valita yksityisen tai julkisen tuottajan lääkäri- ja hoitajapalveluihin. Lisäksi he voivat tarvittaessa käyttää psykiatrisen sairaanhoitajan ja sosiaaliohjaajan palveluita.

Enemmistö vaihtajista on työikäisiä.

Palveluntuottajaa voi vaihtaa halutessaan kuukauden välein. Tällöin joutuu vastaamaan THL:n kyselyyn vaihdon syistä.

– Noin lyhyt aika valittiin, koska kokeilu aika on suhteellisen lyhyt ja haluttiin kokemuksia palveluntuottajan vaihtamisesta.

Kokeilu kestää vuoden 2018 lokakuun loppuun. Jos lainsäädäntö etenee, valinnanvapauden pitäisi sisältyä valtakunnalliseen sote-uudistukseen, joka astuu voimaan 2019 alussa.

Tilaajaylilääkäri Markku Nurmikari arvioi viime viikolla kokeilun etenevän rohkaisevasti. Hän toivoi, että siitä voitaisiin suoraan edetä valinnanvapauden laajentamiseen koskemaan koko kaupunkia vuoden 2019 alussa. HÄSA

Päivän lehti

7.6.2020