Kanta-Häme

Työkiireet tai opinnot syynä valtuutettujen poissaoloihin

Kaupunginvaltuusto on ehtinyt kahdessa vuodessa kokoontua 19 kertaa. Valtuutetuista lähes puolet eli 25 on ollut mukana jokaisessa valtuuston kokouksessa.

Toisaalta eniten poissaoloja on Jari Koskisella (kok.), joka on osallistunut vain noin puoleen valtuuston kokouksista. Sitä selittävät ministerikiireet.

Valtuustotyöskentely on nyt vaatinut hyviä istumalihaksia, sillä kokoukset ovat tällä kaudella olleet usein varsin monituntisia. Vain muutama kokous on onnistuttu istumaan parissa tunnissa. Ensimmäinen budjettikäsittely vei yli kymmenen tuntia.

Mikään tilasto ei kerro, vaikuttaako kokousten pituuteen enemmän se, että ne välitetään suorana nettiin vai muutos poliittisessa kulttuurissa. Ehkä kyse on molemmista.

Nykyään jokaista kokousta on mahdollista seurata sekä seurana että jälkitallenteena. Tämä palvelu on kasvattanut suosiotaan. Seuraajia on erityisesti silloin, kun käsillä kuumia kysymyksiä.

Myös poliittinen kulttuuri on muuttunut, koska valtuusto- ja hallitustyöskentelyyn on syntynyt selvä oppositioasetelma, vaikka väitetään, ettei kunnallispolitiikassa voi olla oppositiota.

Ministerimatkoja

Syyt poissaoloihin ovat hyvin luonnollisia, eikä valtuutettuja voi syyttää lusmuilusta. Jari Koskinen toimi maa- ja metsätalousministerinä viime kesäkuuhun saakka.

– Yleensä syynä poissaoloon oli ulkomaanmatka. Oli minulla joskus listakin niistä sitä varaa, että joku kysyy. Esimerkiksi ministerineuvoston kokoukset osuivat aina alkuviikkoon, hän kertoo.

Kunnallisvaalien jälkeen kokoomuksen ääniharava kieltäytyi muista kuin valtuutetun tehtävästä työkiireisiin vedoten.

Nyt puolue kuitenkin tarjoaa hänelle valtuuston 2. varapuheenjohtajan luottamustoimea.

– Tilanne on muuttunut. Minulla on aikaa olla paikalla vaikka viikoittain, kokoomuksen ministeriruletista maanviljelijäksi palannut Koskinen vakuuttaa. Valtuuston varapuheenjohtajana hän osallistuu myös kaupunginhallituksen kokouksiin.

Eduskuntaehdokkaaksi hän ei silti lupaa lähteä.

Töitä ja matkoja

Sari Louhio-Järvinen (kok.) taas sanoo, ettei yksityisyrittäjän aikataulu aina sovi yhteen valtuuston aikataulun kanssa.

– Onneksi meillä on hyvät varavaltuutetut, jotka voivat osallistua ryhmäkokouksiin. He ovat hyvin informoituja.

Jos esillä on ollut isoja kiistakysymyksiä, joissa on ollut odotettavissa äänestyksiä, Sari Louhio-Järvinen on pyrkinyt järjestämään niin, että pääsee kokoukseen.

Myös valtuutettu Timo Saviniemi (kok.) selittää, että valtuuston kokouksien päälle on vain sattunut matkoja, joita on ollut hankalaa perua.

Opinnot ensin

Opiskelu on syynä siihen, että valtuutetuista nuorin, Veera Oksanen (sd.) on joutunut toisinaan olemaan pois kokouksista.

– Luin ja osallistuin pääsykokeisiin, jotka yleensä osuivat juuri valtuustoviikolle. Lisäksi olin talven Saksassa kieltä opiskelemassa.

Veera Oksanen korostaa, että nuoren valtuutetun on pakko painottaa opintojaan, koska opiskelupaikat ovat kiven alla.

Nyt hänen tilanteensa on kuitenkin hyvä, sillä opiskelupaikka on löytynyt ja vielä Etelä-Suomesta. Hän opiskelee englanniksi oikeustiedettä Tallinnan yliopiston Helsingin yksikössä.

Ensin alkuun valtuuston pitkät puheet hämmensivät Oksasta.

– Kun olen vertaillut muiden kuntien nuorten poliitikkojen kanssa, olen havainnut, että täällä keskustelu on kuitenkin valtaosin asiallista. Sen ymmärtää, että valtuutetut haluavat perustella mielipiteitään. (HäSa)