Kanta-Häme

Työkokeilusta suunta tulevaisuudelle

Työpajojen tarkoituksena on opettaa nuorille työelämävalmiuksia ja elämänhallintaa sekä tukea heitä työ- tai opiskelupaikan saamisessa.

– Vastaavaa toimintaa ei 4H:lla tässä mittakaavassa muualla Suomessa ole. Työkokeiluumme osallistui viime vuonna reilut 100 nuorta, joiden keski-ikä oli 21. Tähän voi olla hyvin tyytyväinen, kertoo Hämeenlinnan seudun 4H-yhdistyksen kehityspäällikkö Arto Mäkinen.

Osa nuorista käy vain tutustumassa, mutta suurin osa kirjautuu työpajoihin. 18-vuotias Jasmin Virtanen lopetti koulun maaliskuussa ja on nyt ollut työkokeilussa yli kuukauden. Tavoitteena on aloittaa syksyllä sosiaali- ja terveysalan opiskelu. Virtanen löysi tietoa työpajoista netistä ja kävi itse keskustelemassa työvoimatoimistossa.

Susanna Loponen, 22, aloitti työt iltapäiväkerhon ohjaajana, mutta siirtyi sen jälkeen pyöräpajalle korjaushommiin.

– Olen todella tyytyväinen, että sain siirron tänne. Täällä on erittäin rento ilmapiiri, mutta kuitenkin tekemisen meininki. Olen hakenut kouluun, mutten vielä tiedä, mitä aion tehdä. En ole keksinyt sitä omaa juttua, mutta täällä sitä on hyvä miettiä.

Asiakkaita työpajat vastaanottavat taukoamatta ympäri vuoden. Suurin osa tulee TE-toimiston kautta. Muita yhteistyötahoja ovat muun muassa Kiipula, koulutuskuntayhtymä Tavastia, Setlementti ry ja etsivä nuorisotyö. Palkitsevinta kuitenkin on, jos nuori kuulee toiminnasta puskaradion kautta ja osoittaa itse aktiivisuutta hakeutumalla työpajaan.

4H-yhdistyksen työpajatoiminta on tapa osallistua paikallisen nuorisotakuun varmistamiseen.

Nuoria voidaan ottaa työpajoihin työkokeiluihin, jotka kestävät yhdestä kuuteen kuukautta. Tavoitteena on, että työjakson jälkeen nuori ei jäisi enää tyhjän päälle. Tavoite voi olla esimerkiksi uusi työkokeilu, työ- tai opiskelupaikka. Osalle seuraava askel on armeija. Tässä tavoitteessa Hämeenlinnan seudulla on onnistuttu 70-prosenttisesti.

Mäkisen mukaan työpajatoiminnassa painotetaan henkilökohtaista keskustelua. Sitä tarvitaan, koska jokaisella nuorella on erilaiset taustat ja tavoitteet.

– Nokikkain keskusteleminen on katoava luonnonvara. Keskustelemalla saapumisesta pyritään tekemään helppoa. Ilmapiiri on täällä kevyt, ja kaikilla on pilke silmäkulmassa. Haluamme ensisijaisesti auttaa nuoria löytämään omat vahvuutensa ja raivaamaan työ- tai opintosuunnitelman selkeämmäksi.

Yksi keskeisimmistä toimintamuodoista on piha- ja puutarhatyöt. Siinä 4H-yhdistys on osunut markkinarakoon. Töitä tehdään yksityishenkilöiden, yhteisöjen ja yritysten tilausten mukaan. Kysyntää on ollut ilahduttavan paljon.

Tino Merenmies, 20, aloitti ensimmäisen työkokeilun viime kesänä, kun TE-toimistosta vinkattiin puutarha-alan töistä. Ensimmäisen kuukauden jälkeen hän pääsi kahden kuukauden palkkatuettuun työkokeiluun. Käytyään välissä armeijan, Merenmies hakeutui takaisin työpajalle.

– Tykkäsin työskennellä täällä, joten halusin tulla takaisin. Nyt olen palkkatuetussa työssä apuohjaajana. Haaveeni on, että saisin oppisopimuspaikan nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen puolelta. Se onkin viimeistä sinettiä vaille varmaa. HÄSA

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic