fbpx
Kanta-Häme

Työkyvyttömyyseläkkeeltä palaaminen hyvin harvinaista

Työkyvyttömyyseläkeläisille on ollut mahdollista jo muutaman vuoden ajan yrittää työelämään palaamista ilman, että menettää eläkkeensä lopullisesti. Maan hallitus esittää, että kokeilua jatkettaisiin ainakin vuoteen 2016 asti.

Eläketurvakeskukselta ei löydy tarkkoja tilastoja, kuinka paljon eläkkeen lepäämään jättämistä on hyödynnetty, mutta arvio on tyly.

–  Oletus on, että toistaiseksi myönnetyltä työkyvyttömyyseläkkeeltä palaaminen on niin vähäistä, että töihin ei palaa käytännössä kukaan, toteaa erikoistutkija Mikko Laaksonen.

Hämeenlinnan seudun TE-toimistosta vahvistetaan tutkijan arvio.

–  Työelämään palaamista tapahtuu hirvittävän vähän, kertoo asiantuntija Mari Pirttiniemi.

Hänellä on kuitenkin osoittaa poikkeus, joka vahvistaa säännön.

Potkua persiille

Hämeenlinnalainen Pertti Koivula on tiettävästi ainoa, joka näillä seuduilla on onnistuneesti lepuuttanut työkyvyttömyyseläkettään.

–  Pääsin lopulta eläkkeelle 2000-luvun puolivälissä pitkään jatkuneen työttömyyden ja sairastelun jälkeen. Reilu kolme vuotta sitten heräsi kuitenkin ajatus, että haluan kokeilla, pystyisinkö sittenkin tekemään jotain, Koivula muistelee.

Koivula bongasi eläkkeen lepuutusmahdollisuuden tv-ohjelmasta ja löysi Kelan sivuilta lisätietoa.

–  Alkuun meinasi olla vaikeaa, kun ei oikein kukaan virkailijakaan tiennyt asiasta. Täytyy kuitenkin antaa työkkärille, Kelalle ja vakuutusyhtiölleni Veritakselle 10 pistettä siitä tarmosta, millä he ottivat itselleenkin tuntemattoman asian hoitaakseen, Koivula kehuu.

–  Sieltä tuli positiivisessa mielessä potkua persiille!

Firma meni alta

Toki Koivulalla oli itsellään ”pikkuinen haju” mahdollisesta työpaikasta, joka sitten myös toteutui.

– Viikkoa vaille kaksi vuotta ehdin olla töissä Midian Protect -nimisessä firmassa, joka hoiti vainajien kuljetuksia viranomaisten lukuun, Koivula kertoo.

Hän kiittelee vuolaasti yrityksen toimitusjohtajaa Mikko Oksasta, joka uskalsi ottaa riskin eläkeläisen palkkaamisessa.

– Samaa ennakkoluulottomuutta toivoisi muillekin työnantajille!

Koivulan ja firman kannalta kävi kuitenkin köpelösti, kun Midian Protect hävisi kilpailutuksen kuljetuksista ja toiminta jouduttiin ajamaan viime tammikuussa alas. Sittemmin Koivula on ollut taas eläkkeensä varassa.

– Olisin ehdottomasti jatkanut töissä, jos ei olisi mennyt firma alta. Ja ilman muuta tähtään takaisin työelämään, varmaan 10 hakemusta on vetämässä.

– En sylje minkään työn päälle, ainoastaan korkean paikan kammo asettaa rajoituksia, entinen Siwa-kauppias ja monella muullakin alalla hommia paiskinut mies mainostaa.

Huomio nuorisoon

Koivula pitää eläkkeeltä palaamiskokemustaan ”ehdottoman positiivisena”.

– Lepuuttaminen on erittäin hyvä ja riskitön systeemi, mutta se on ollut todella heikosti esillä missään. Tuskinpa pienissä Kelan toimistoissa tai muutenkaan sitä osataan ihmisille edes suositella, mies harmittelee.

Tutkimukset osoittavat, että työssäkäynti on paras tapa välttää syrjäytyminen. Pertti Koivula allekirjoittaa tämän.

– Työ pitää korvien välin kunnossa. Ongelmana on, että työtä ei vain ole.

Hallitus yrittää kaikin voimin lisätä työvoiman tarjontaa nostamalla eläkeikää, lyhentämällä opiskeluaikoja ja kannustaa eläkeläisiä takaisin työelämään.

–  Nuorisotyöttömyydestä pitäisi olla eniten huolissaan ja kaikki panokset laittaa sen torjuntaan, Pertti Koivula kehottaa.

Nuorisotakuu on lanseerattu, mutta Hämeenlinnan seudulla nuorisotyöttömyys on kasvanut vuoden sisällä 40 prosenttia. (HäSa)

Menot