Kanta-Häme

Työllistyä voi vaikka ravintoloitsijana

Ravintolassa hampurilaisateriat käyvät kaupaksi ja taksi kuljettaa paikasta toiseen. Pankissa on ruuhkaa ja uimahallissa kaikki eivät noudata ohjekylttejä.

Tällä kertaa kyse ei kuitenkaan ole ihan tavallisen kaupungin arjesta, vaan alakoululaisten kaupunkileikistä.

Tarvasmäen alkuopetuksen esiopetus ja Kirkonkulman koulun 1. ja 2. luokka ovat päässeet tänä keväänä kokeilemaan erilaisia ammatteja leikin varjolla. Hyvinkään Puolimatkan koulun mallia mukaillen opetukseen otettiin mukaan kaupunkileikki, jonka tavoitteena on kehittää joustavaa alkuopetusta.

– Meidän uudet opetussuunnitelmat täydentyvät tässä leikissä. Laaja-alaiset oppimiskokonaisuudet tulevat tämän leikin kautta. Hämeenlinnassahan tämä on nyt ihan ainutkertaista, lastentarhanopettaja Satu Kallio kertoo.

Projekti alkoi syksyllä niin, että oppilaat saivat pohtia, mikä kaupunki on ja mitä siellä tehdään. Sitten edettiin suunnittelun kautta toteutukseen ja syksyn aikana oppilaat valmistelivat kerran viikossa työpajoissa kaupunkia.

– Lapset ovat ideoineet kaupungin materiaaleista saakka. Olemme sitten vaan koittaneet hankkia niitä. Pari pahvilaatikkoa on mennyt, luokanopettaja Mia Paimela nauraa.

Kaupunki avattiin tänä keväänä hiihtoloman jälkeen ja oppilaat ovat päässeet leikkimään siellä kerran viikossa. Leikin aluksi oppilaat rakentavat kaupungin aina paikoilleen opetustiloihin ja lopuksi tavarat viedään takaisin paikoilleen.

– Joka kerran jälkeen on jäänyt sellainen kiva nälkä, että joko tämä nyt loppuu. Silloin se on se paras, että on kiva taas ensi viikolla tehdä, Satu Kallio kertoo.

Karkkikaupungiksi nimetyssä leikkimaailmassa toimii muun muassa pankki, ravintola, kirjasto, hotelli, huvipuisto ja uimahalli. Työnteolla voi ansaita leikkirahaa rahakortille. Rahamäärät kirjataan pienemmille lapsille palloina ja isommille numeroina. Näin harjoitellaan samalla myös matematiikkaa.

Leikin avulla lapset oppivat myös esimerkiksi käsityötä, äidinkieltä ja sosiaalisia taitoja. Lisäksi erilaisten ammattien kokeileminen tuo mukaan yrittäjyyskasvatusta. Välillä leikkirahat saattavat loppua.

– Tarpeista syntyy sitten ammatteja, mistä voi saada rahaa. Joku perusti eläinlääkärin ja toinen alkoi taksikuskiksi. Se on jännä kyllä, että sitä lähtee luovuus kukkimaan, Mia Paimela sanoo.

Kaupungin asukkaat ovat keksineet itselleen roolit, joissa kaupunkileikkiä leikitään. Myös aikuisilla on omat roolihahmonsa.

– Me emme puutu ohjaajina mihinkään tilanteeseen, ainoastaan siinä roolissa saatetaan hieman vaikuttaa. Vähän jännitti kyllä se ensimmäinen kerta, että pystyykö itse heittäytymään siihen rooliin, Paimela kertoo.

Hänen mukaansa kaupunkileikille on luvassa jatkoa myös ensi vuonna.

– Minusta on opettajana hienoa se, että onnistutaan säilyttämään leikki vähän enemmän koulussa. Se tahtoo kyllä jäädä eskariin. Saamme pidennettyä luovuutta ja leikin varjolla oppimista, Paimela sanoo. HÄSA

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic