Kanta-Häme

Työllistymistuille kannatusta yli puoluerajojen

Hämäläiset eduskuntavaaliehdokkaat haluavat kannustaa ensimmäisen työntekijän palkkausta tukitoimin.

Neljä viidestä Hämeen Sanomien ja Lännen Median vaalikoneeseen vastanneista hämäläisehdokkaista kannattaa tukea, jotta pienet yritykset ja yhteisöt saavat palkattua työvoimaa.

Vaalikoneen kysymyksessä pyydettiin ehdokkaita päättämään valmiiksi esitetyistä vaihtoehdoista enintään kolme parhaiten työllisyyttä edistävää toimenpidettä.

Jokaisesta nykyisestä eduskuntapuolueesta löytyy kannatusta ensimmäisen työntekijän tukipalkkaukselle.

Kaikki vaalikoneeseen vastanneet Hämeen vaalipiirin vihreät, perussuomalaiset ja keskustan ehdokkaat kannattivat ehdotusta, samoin yhtä vaille jokainen kristillisdemokraatti.

Hämeenlinnalainen Teija Arvidsson (kd.) arvioi vaalikonevastauksissaan, että Suomen 260 000 yrittäjästä noin 170 000 työskentelee yksin. Työllisyysvaikutus olisi Arvidssonin mukaan merkittävä, jos jokainen yksinyrittäjä palkkaisi lisätyövoimaa.

– Ensimmäisen työntekijän sosiaalikulut voisivat olla määräaikaisesti verovähennyskelpoisia, hän ehdottaa.

Vaalikoneeseen vastanneet äänestäjät ovat pitkälti ehdokkaiden kanssa samoilla linjoilla.

Toiseksi eniten kannatusta sai julkisten investointien ja asuntorakentamisen tukeminen. Kaikki vasemmistoliiton edustajat sekä lähes kaikki sosiaalidemokraatit, vihreät ja perussuomalaiset kannattavat ehdotusta.

Työntekijöiden palkkausta tuetaan tällä hetkellä muun muassa Duuni- ja Sanssi-korteilla. Jos työnantaja palkkaa kortinhaltijan, osa palkkakustannuksista katetaan määräajaksi.

Palkkatukea jaetaan myös muun muassa pitkäaikaistyöttömien palkkaamiseen.

Suomen työttömyysaste oli Tilastokeskuksen mukaa helmikuussa 10,1 prosenttia. Vähemmistö Hämeen ehdokkaista olisi valmis lyhentämään ansiosidonnaista työttömyysrahaa.

Neljännes ehdokkaista oli täysin eri mieltä ansiosidonnaisajan puolittamisesta. Kokoomuksen ehdokkaiden mielipiteet ovat eniten hajallaan, mutta eniten vasemmistoliiton ehdokkaista lähes kaikki vastustivat. Yksi ei osannut sanoa kantaansa.

– Puolittaminen merkitsisi kasvavalle pitkäaikaistyöttömien joukolle huono-osaisuuden lisääntymistä, toiselle eduskuntakaudelleen hakeva Aino-Kaisa Pekonen (vas.) toteaa.

Hämeen vaalipiirin kysymyksiin vastanneet äänestäjät ovat ehdokkaiden kanssa pitkälti samoilla linjoilla.

Tällä hetkellä ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa saa enintään 500 päivän ajalta, mutta vain, jos kuuluu työttömyyskassaan.

Työttömyyskassan osuus ansiopäivärahasta on lakisääteisesti 5,5 prosenttia, lopun kustantaa työttömyysvakuutusrahasto. Peruspäivärahan osuuden kustantaa valtio.

Varovaisesti ansiosidonnaisen lyhennystä kannattava ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) arvioi kuitenkin, että työnhaku aktivoituisi.

– Ansiosidonnaisen lyhentäminen kannustaisi nopeammin hakemaan uutta työtä, hän perustelee. (HäSa)

VaalikoneVaalikoneeseen voi vastata osoitteessa hameensanomat.fi/vaalikone.

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic