Kanta-Häme

Työllisyys ja kotouttaminen kirvoittivat laajan keskustelun valtuustossa

Periaatteellista keskustelua käytiin Hämeenlinnan kaupunginvaltuustossa useammastakin aihepiiristä.

Niitä olivat mm. kaavoituskatsaus 2017, sekä toimintamallit työllisyyden hoitoon ja maahanmuuttajien kotouttamiseksi.

Kaavoituskatsaus kirvoitti mielipiteitä erityisesti Hämeenlinnan maaseutumaisilla alueilla asuvilta valtuutetuilta.

Helena Hirviniemi (kok.) ihmetteli, miten Rannanmaan alueen uudelleentarkastelu on pudonnut kokonaan kaavoituskatsauksesta.

Hänelle on kerrottu, ettei aluetta ei aiota kehittää, koska kunnallistekniikka tulisi niin kalliiksi.

Hirviniemen tietojen mukaan pitäjiä ei kuitenkaan aiota kokonaan unohtaa, vaan tällä hetkellä tutkitaan Kalvolan eli Iittalan kehittämistä. Seuraavana on vuorossa Hauho ja sitten ilmeisesti Lammi.

Renkolaiset valtuutetut, mm. Antero Niemelä (ps.) havahtuivat, että Renko on unohdettu kokonaan.

Niemelä moitti, että äskettäin kaavoitettu Raitalammin alue on jätetty niin kauheaan kuntoon, ettei kukaan ole sieltä tonttia varannut.

Yhdyskuntalautakunnassa istuva Jutta Äijälä (kok.) muistutti, ettei kaupungilla ole varaa vain kokeilun vuoksi kaavoittaa ympäri pitäjiä asuinalueita, joilta tontit eivät mene kaupaksi.

– Hämeenlinnan kaavoitus on jo pitkään ollut väärässä rytmissä, arvioi Iisakki Kiemunki (sd.).

Nousukaudella tarjottiin eioota ok-tonteista, kun kysyntä oli kovin. Nyttemmin on kysyntää kantakaupungin kerrostalotonteista, joita vihdoin on saatu tarjolle.

– Kerrostalojen rakennuslupia on nyt haussa enemmän kuin aikoihin. Ehkä se jo kääntää historiallisen heikon väestönkasvun taas positiiviseksi. Siihen, että ok-tonttien kysyntä kasvaisi, tarvitaan vielä aikaa ja enemmän uskoa tulevaisuuteen.

Työllisyydenhoidon toimintamallista kokoomuksen ryhmyri Kaija-Leena Savijoki painotti, että mahdollisimman monen pitää olla töissä.

– Se on tärkeintä talouden ja yhteiskuntarauhan kannalta.

Hän jakoi monen muun, mm. SDP:n ryhmyrin Tarja Filatovin kanssa huolen siitä, mitä tuleva maakuntauudistus merkitsee työllisyyden hoidolle.

– Ehditäänkö ohjelman toimet juurruttaa kaupungin toimenpiteiksi ennen maakuntauudistusta? Kyseli vihreiden Kirsi Ojansuu-Kaunisto.

Toimintaohjelmaan kaivattiin myös lisää konkretiaa.

Sellainen ihme nähtiin, että perussuomalaiset antoivat raikuvat aplodit demaripuheenvuorolle.

Varavaltuutettu Cecan Sahin (sd.) ei niinkään ottanut kantaa Hämeenlinnan toimintamalliin maahanmuuttajien kotouttamiseksi, vaan EU:n pakolaispolitiikkaan.

– Se on suuri virhe. Ensin EU:n johtavat poliitikot kutsuvat nuoret pojat tänne, eikä kukaan jää taistelemaan Isisiä vastaan. Nyt heidät karkotetaan pois. Ei olisi Suomi enää itsenäinen, jos näin olisi toimittu.

Muut valtuutetut keskittyivät enemmänkin kehumaan Hämeenlinnaa kotouttajana.

Keskustan Jukka Sorvari tosin moitti liian korkeiden kielitaitovaatimusten ja valtiollisen byrokratian haittaavan maahanmuuttajien palkkaamista yksityisiin yrityksiin.

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic