Kanta-Häme

"Työllisyyspaketti unohti pitkäaikaistyöttömät"

Hallituksen kehysriihessä syntynyt päätös työllisyystoimista huolettaa työttömien valtakunnallisen yhteistoimintajärjestön TVY:n puheenjohtajaa.

Hallitus avaa toimiaan tarkemmin vasta ensi viikolla, mutta Jukka Haapakoski pelkää niiden keskittyvän vastikään työttömäksi jääneisiin. Pahimmillaan pitkäaikaistyöttömät jäävät ilman nykyisiä tukityöpaikkojaan.

Hallitus on leikkaamassa työllisyysmäärärahoja hallituskauden loppuun mennessä 110 miljoonalla eurolla. Kehysriihessä tätä kompensoitiin laajentamalla työttömyysetuuksien käyttöä liikkuvuusavustuksen, starttirahan ja palkkatuen rahoittamiseen.

Käytännössä työttömän työnhakijan palkkaava työnantaja voisi jatkossa saada esimerkiksi työttömyysetuutta vastaavan osuuden itselleen.

Haapakosken mukaan kyse ei ole sinänsä uudesta asiasta, sillä ennen vuotta 2015 työmarkkinatukea käytettiin vastaavalla tavalla.

– Vuonna 2015 se poistettiin, kun haluttiin päästä johdonmukaisempaan budjetointiin. Silloin siirreltiin rahoja STM:n ja TEM:n välillä. Nyt sitten palataan arkeen. Ongelma on, että uudistus on käsittääkseni tehty kustannusneutraalisti.

Haapakoski on huolissaan kolmannen sektorin työpaikoista, joihin yhdistykset, järjestöt ja säätiöt ovat palkanneet erityisesti yli kaksi vuotta työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä, osatyökykyisiä ja pitkäaikaissairaita.

– Ilman lisämäärärahoja uudistus ei auta tätä porukkaa millään tavalla, Haapakoski toteaa.

Hänen mukaansa kolmannen sektorin tukityöpaikkoja oli vielä vuonna 2014 noin 12 000. Viime vuonna niiden määrä laski 8 500:aan työllisyysmäärärahojen leikkauksen seurauksena.

– Tämän hallituskauden aikana nämä työpaikat tulevat häviämään. Samalla häviävät myöskin ne palvelut, joita nämä yhdistykset ovat tuottaneet työttömille tai vähävaraisille, Haapakoski ennustaa.

Hallitus aikoo myös vahvistaa työttömyysturvan vastikkeellisuutta ja tiukentaa työn vastaanottovelvoitteita.

Haapakoski tulkitsee tämän tarkoittavan sitä, että työvoimaviranomaisten työttömille lähettämiä työtarjouksia lisätään nykyisestä. Jos työtön ei hae ehdotettua työpaikkaa, TE-toimisto saattaa katkaista hänen työttömyystukensa määräajaksi.

– Voisin kuvitella, että sanktiosta valittamisesta tulee vieläkin haastavampaa kuin nykyisin, Haapakoski arvioi.

Vastaanottovelvoitteen tiukentaminen voi tarkoittaa myös työtarjousten lähettämistä entistä herkemmin muista kuin työnhakijan oman alan töistä.

– Siitähän on ollut ehdotuksia, että nykyinen kolmen kuukauden ammattitaitosuoja vähennettäisiin nollaan kuukauteen. Mutta ei sillä tätä työllisyysongelmaa ratkaista, Haapakoski sanoo.

Positiivisena hän näkee sen sijaan hallituksen aikeen laajentaa starttirahan käyttömahdollisuuksia.

Jatkossa yrittäjäksi ryhtyvälle työttömälle myönnetään enintään vuoden ajaksi peruspäivän suuruinen starttiraha, mikä voidaan rahoittaa työttömyysetuusmäärärahoista.

– Kannustan tähän. On hyvä, että starttiraha-aika on noin pitkä, Haapakoski kiittelee. LM–HäSa

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic