Kanta-Häme

Työmylly palauttaa elämään rytmin

Riihimäkeläinen Oskar on jo kolmen viikon ajan noussut sängystä aamulla ja ottanut suunnan kohti Työmyllyä.

– Nyt tuntee, että saa jotain aikaiseksi. Pari vuotta ehti mennä öitä valvoessa ja päivällä nukkuessa.

Oskarin kaveri pääsi Työmyllyn ammattipajalle ja tsemppasi Oskaria mukaan. Ovet aukesivat Työmyllyn starttipajalle työvoimatoimiston kautta.

– Tarkoitus on tästä startista edetä tuonne ammattipajan puolelle tekemään pintatöitä. Jätin metalliopinnot kesken, mutta nyt aion hakea Tavastilaan pintatyölinjalle.

Oskar on yksi 15 nuoresta, jotka ovat hakeneet elämälleen suuntaa ja päässeet nyt mukaan Hyvinkään-Riihimäen seudun ammattikoulutussäätiön HRAKS:n järjestämään Työmyllytoimintaan. Ryhmään jonottaa puolisenkymmentä nuorta.

Työmyllyn tarkoitus on edistää niin nuorten kuin aikuistenkin työllistymistä. Starttipajassa nuoret opettelevat elämäntaitoja kotiaskareista omien raha-asioiden hoitoon ja työntekoon.

– Startista siirrytään sitten ammattipajalle, jossa aikuiset ja nuoret työskentelevät yhdessä tiimissä, kertoo palvelupäällikkö Antti Munnukka Hraks:stä.

Lopen ja Riihimäen tilat avattu

Hyvinkäällä, Riihimäellä, Hausjärvellä ja Lopella toimiva Työmylly avasi tällä viikolla Lopen kirkonkylän uudet tilansa ravintola Catiscan alakerrassa.

Riihimäeltä saatiin Junailijankadulta väljät tilat jo maaliskuussa, jolloin valmennettavat käynnistivät ison pintaremontin. Nyt paikat hohtavat uutuuttaan ja perjantaina päästiin viettämään avajaisia.

Riihimäen ammattipajalta yritykset ja yksityiset saavat tilata työntekijöitä, kun tarvitsevat rakennus- tai remonttiapua, mutta myös vaikka muuttoihin.

Hausjärvellä Oitissa toimiva Työmylly taas on erikoistunut tekniikkaan ja erilaisiin rakennustöihin.

Oitissa aloitellaan myös designpajaa, hoidetaan kirpputoria ja leivotaan Työmyllyn Oitin, Riihimäen uimalan ja Hyvinkään Sveitsin kahviloihin.

Lopen Työmylly keskittyy viheralan rakennus- ja kunnossapitotöihin, vaatteiden korjausompeluun ja tuunaukseen sekä pitämään kirpputoria. Lopella valmistetaan myös brodeeraamalla tekstiileihin liikemerkkejä.

Hyvinkään Työmyllyssä toimii ammattipajan lisäksi nuorille valmentava paja, jossa valmistetaan videoita ja äänitteitä.

Pajoissa pääsee kiinni töihin

– Koko toiminnan idea on, että valmennettavat pääsevät oppimaan aidoilla työkeikoilla. He pääsevät työelämään kiinni.

Yksi tie työelämään löytyy kolmesta Työmyllyn ylläpitämästä kahvilasta, joihin nuoret pääsevät oppisopimuskoulutukseen ja harjoittelijoiksi.

Työmyllyjen yhteydessä toimiva etsivä nuorisotyö jakaa nuiorille neuvoja arjen asioissa ja suunnittelee nuorille koulutuspolun ammattitutkintoon. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic