Kanta-Häme

Työn ja rakkauden perässä

Yli 90 prosenttia Hämeenlinnan väestönlisäyksestä koostui viime vuonna ulkomaalaisista maahanmuuttajista. Suurin osa kaupungin maahanmuuttoinfon asiakkaista on nuoria, työikäisiä aikuisia.

– Hämeenlinnan kaupungin osalta ei ole tilastoitu saapujia maittain, koska lukumäärät ovat niin pieniä, kertoo kehittämispäällikkö Juuso Heinisuo

Eurooppalaisia kolme neljäsosaa

Vuonna 2012 kaiken kaikkiaan 2155 hämeenlinnalaista puhui äidinkielenään jotakin muuta kuin suomea.

Suurimmat kieliryhmät ovat viro ja venäjä. Koko Kanta-Hämeen alueella äidinkielenään viroa puhui 1144 ja venäjää 893 henkilöä.

Kanta-Hämeeseen muutti ulkomailta 738 henkilöä, joista 31 % koostuu kolmesta maasta tulijoista. Nämä ovat Viro (154 henkilöä), Venäjä (43 henkilöä) ja Thaimaa (29 henkilöä).

Kanta-Hämeen yhteensä 738 maahanmuuttajasta kolme neljästä oli Euroopasta ja Aasiasta useampi kuin joka kymmenes. Maahanmuuttajista 7 % on kotoisin Afrikasta ja Amerikasta 10 henkilöä.

Hämeenlinnaan on Tilastokeskuksen mukaan muuttanut 308 henkilöä ulkomailta vuonna 2012. Tulijat ovat pääsääntöisesti työikäisiä ja ikä on miehillä useimmiten välillä 30-34v ja naisilla 20-29v.

Yleisin syy Hämeenlinnaan muuttoon on ollut rakastuminen suomalaiseen tai avioituminen suomalaisen kanssa.

– Noin kolmasosa Hämeenlinnan maahanmuutosta on paluumuuttoa, kertoo opastaja Sari Lagstedt kaupungin maahanmuuttoinfosta.

Työllistyminen edellyttää kielitaitoa

Rakkauden lisäksi Hämeenlinnaan on saapunut maahanmuuttajia viime aikoina myös työn perässä, kertoo Setlementin Kaarisilta-keskuksen ohjaaja Eeva-Stiina Blomqvist.

– Kuluneen vuoden aikana Hämeenlinnaan on muuttanut yksin tulevia, eurooppalaisia, työikäisiä miehiä. Myös Afrikan maat, kuten Eritrea ja Somalia, ovat olleet erityisesti Hämeenlinnassa ja Janakkalassa hyvin edustettuina.

Työtilanne ei Hämeessä välttämättä ole paljon parempi kuin muuallakaan Euroopassa. Hämeenlinnassa on kuitenkin paljon työllistymistä vauhdittavia hankkeita, kuten kaupungin ja ely-keskuksen rahoittama Työpolku.

Työllistyminen Suomessa vaatii useimmiten hyvää suomen kielen taitoa. Tämän vuoksi maahanmuuttajien kotouttamisohjelmaan kuuluu tiivis kielikurssi.

Tunisialainen Houssem Ben Smida on asunut suomalaisen vaimonsa kanssa Hämeenlinnassa viime kesästä lähtien. Tammikuussa hän aloitti suomen kielen opinnot Vanajaveden opistolla.

Tunisiassa Ben Smida työskenteli eri hotelleissa, mutta Hämeenlinnasta hän ei ole vielä saanut töitä.

– Harkitsin muuttoa puolentoista vuoden ajan. Kotimaan ja ystävien jättäminen ei ollut ihan helppo päätös. (HäSa)

Päivän lehti

2.6.2020