Kanta-Häme

Työnantajalta korotonta lainaa sähköfillariin - Hämeenlinnan kaupungin keksintö on ilmeisesti ainutlaatuinen Suomessa

Kaupunki on aiemminkin kannustanut työntekijöitään liikkumaan. Tasavuosikymmeniä kaupungin leivissä olleille on lahjoitettu polkupyöriä. Kuva luovutustilaisuudesta Linnanpuistosta vuodelta 2013. Kuva: Juhani Salo
Kaupunki on aiemminkin kannustanut työntekijöitään liikkumaan. Tasavuosikymmeniä kaupungin leivissä olleille on lahjoitettu polkupyöriä. Kuva luovutustilaisuudesta Linnanpuistosta vuodelta 2013. Kuva: Juhani Salo

Hämeenlinnan kaupungin työntekijät voivat marraskuun alusta ottaa työnantajaltaan lainaa polkupyörän ostamista varten.

Lainalla työntekijä voi hankkia omaan käyttöönsä tavallisen tai sähköavusteisen polkupyörän. Lainan suuruus on vähintään 600 euroa ja korkeintaan 2500 euroa.

Laina-aika on maksimissaan kaksi vuotta ja summaa peritään takaisin palkan maksun yhteydessä kerran kuukaudessa. Takaisinmaksusta tehdään sopimus.

Lainaa voivat ottaa vain vakinaisessa työ- tai virkasuhteessa olevat ja ne määräaikaiset työntekijät, joiden palvelusuhde kestää vähintään kaksi vuotta pyörän hankkimisesta.

Taustalla hiilineutraalius ja työhyvinvointi

Hankintalainan takana on kaksi syytä, kertoo henkilöstö- ja hallintojohtaja Anne Iijalainen.

– Kaupungin tavoitteenahan on olla hiilineutraali vuonna 2035. Haluamme kantaa kortemme siihen kekoon. Tavoite on, että mahdollisimman moni kulkisi töihin muuten kuin autolla.

Lainamahdollisuus liittyy myös kaupungin satsaukseen työhyvinvointiin ja liikuntaan kannustamiseen.

Hankintahinnan alarajalla halutaan taata, että ostettava pyörä olisi riittävän laadukas.

”En ole kuullut, että tällaista olisi muualla”

Periikö kaupunki lainasta korkoa?

– Ei. Olemme halunneet tarjota lainan nimenomaan henkilöstöetuna.

Hämeenlinnan hankintalaina on ilmeisesti ainutlaatuinen julkisella puolella Suomessa. Joillakin kaupungeilla on kyllä henkilöstökassoja, josta voi saada lainaakin.

– En ainakaan ole kuullut, että tällaista olisi missään muualla käytössä. Keskustelen laajalti kollegojeni kanssa, eikä tällaista ole tullut vastaan, Iijalainen sanoo.

Aiemmin on jo voinut nostaa lainaa tietokonetta varten

Idea hankintalainaan tuli henkilöstöltä. Myös Hämeenlinnan liikuntahalliyhtiö on ottamassa lainan käyttöön.

Kaupungin työntekijät ovat jo vuodesta 2002 voineet ottaa kaupungilta lainaa kotitietokoneen hankkimiseen. Tuolloin päätös kytkettiin kaupungin sähköisten palveluiden ja vaikutuskanavien kehittämissuunnitelmaan.

Ylärajana koneen hinnalle on ollut 1500 euroa.

”Tasavuosipyörien” lahjoitukset voivat laajeta sähköpyöriin

Kaupunki jatkaa myös polkupyörien lahjoittamista tasavuosia kaupungin palveluksessa olleille. Ensimmäinen lahja tulee kahdenkymmenen vuoden työuran jälkeen.

– Nyt valittavana on myös 24-vaihteisia hybridipyöriä. Seuraavaksi voisi ottaa mukaan myös sähköpyörät, Iijalainen sanoo. Hybridin hankkijan omavastuuosuus on 138 euroa. Lopun hinnasta siis kustantaa kaupunki.

Yli 90 prosenttia työntekijöistä valitsee lahjakseen polkupyörän, vaikka muutakin on tarjolla.

Kaupungilla on yli 3 400 työntekijää. Pyöriä jaetaan vuosittain satakunta.HÄSA