Kanta-Häme Hämeenlinna

Työntekijä vei ravintolan tilityspussista rahaa Hämeenlinnassa – Satasten korvausvaatimus suli oikeudessa kympeiksi painostavan tilanteen vuoksi

Hämeenlinnalaisen ravintolan työntekijä tuomittiin lievästä kavalluksesta sakkorangaistukseen. Syyttäjä haki tuomiota useammasta anastuskerrasta kuin mihin oikeus katsoi työntekijän syyllistyneen.
Kanta-Hämeen käräjäoikeus ratkaisi lievää kavallusta koskevan rikosjutun elokuun puolessavälissä.

Tilityspussista rahaa vienyt hämeenlinnalaisen ravintolan työntekijä on tuomittu sakkorangaistukseen. Kanta-Hämeen käräjäoikeus antoi ratkaisunsa rikosjuttuun perjantaina.

Käräjäoikeus totesi työntekijän syyllistyneen lievään kavallukseen, kun hän vei kerran 140 euron verran rahaa ravintolan tilityspussista. Työntekijä palautti 40 euroa myöhemmin, ja sittemmin maksoi 60 euroa takaisin.

Todisteena salainen nauhoitus

Syyttäjä haki työntekijälle tuomiota useammasta anastuskerrasta. Työntekijä oli tunnustanut vain yhden anastuskerran riidattomasti.

Syytteen mukaan työntekijä olisi käynyt tilityspusseilla neljästi ja vienyt yhteensä 400 euroa vuosien 2017 ja 2019 välillä. Todisteena syyttäjällä oli työntekijältä salaa äänitetty nauhoite, jossa hän suullisesti tunnusti vieneensä kerran rahaa ja myös ”keskimäärin 400 euroa”. Äänite oli tallennettu oikeuden mukaan tilanteessa, jossa työntekijää vaadittiin allekirjoittamaan takaisinmaksusopimus.

Allekirjoittamassaan sopimuksessa työntekijä sitoutui maksamaan 400 euroa takaisin, eikä anastuksista tehtäisi rikosilmoitusta.

”Pelkästään sen perusteella, että…”

Oikeus kuitenkin katsoi, ettei sopimus ja äänite riittäneet näyttöinä. Äänite oli otettu oikeuden mukaan tilanteessa, jossa työntekijää painostettiin allekirjoittamaan sopimus. Painostuksen vuoksi asiakirjalle ja äänitteelle ei voitu oikeuden mukaan antaa sellaista arvoa, että se riittäisi toteamaan työntekijän syylliseksi.

– Pelkästään sen perusteella, että [työntekijä] on kerran myöntänyt anastaneensa rahaa, ei voida osoittaa, että [työntekijä] olisi anastanut rahaa useita kertoja, oikeuden ratkaisussa todetaan.

Työntekijä sai 15 päiväsakkoa, ja hänen piti maksaa ravintolalle takaisin puuttuvat 40 euroa korkoineen. Käräjäoikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen. HäSa

Lue myös: Mies puri toista nenästä kesken Hämeenlinnassa vietetyn ravintolaillan niin, että pala irtosi – Näin hovioikeus ratkaisi (9.7.2020)

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic