Kanta-Häme

"Työntekijällä on oikeuksia, yrittäjällä vain velvollisuuksia"

Lokakuun ensimmäisestä päivästä lähtien lomaileva työntekijä on sairastuessaan voinut siirtää lomansa ajankohtaa. Hämeenlinnalaiset yrittäjät suhtautuvat lakimuutokseen pääosin epäluuloisesti.

Vanajantiellä sijaitsevan Kantolan Kammarin yrittäjä Marko Virtanen kertoo, että sairastuneen lomalaisen vuosiloman siirtäminen vaikuttaisi arkeen paljonkin.

Virtasen itsensä lisäksi kirpputorilla on kolme työntekijää. Varsinaista sijaisjärjestelmää sairastumistapausten varalta ei ole, sillä se on Virtasen mukaan kustannuskysymys.

– Meillä on aina kerrallaan kaksi työntekijää vuorossa. Jos toinen jääkin yhtäkkiä pois, kyllä siinä ollaan aika ihmeissään.

Työntekijä tulee kalliiksi

Alusvaateliike Siron omistaja Anne Kallio-Lehtimäki on Virtasen kanssa samoilla linjoilla.

– Kyllä se on negatiivinen asia erityisesti pienyrittäjän kannalta. Minulla on kolme työntekijää, joista yksi on äitiyslomalla. Jos vakituinen henkilö sairastuu kesälomalla, se tarkoittaa sitä että yrittäjällä jää lomat pitämättä.

Suomen Yrittäjien johtaja Rauno Vanhanen arveli lomapäivien siirtämisen sairauden vuoksi lisäävän sijaisuusjärjestelyitä (HäSa 28.10.2013).

Erikoisliikkeeseen on vaikea kuitenkin löytää sijaista, sillä Kallio-Lehtimäen asiakkaat ovat tottuneet saamaan asiantuntevaa palvelua ostotapahtuman alusta loppuun.

– Aika hassua, että tällaista vuosiloman siirtämistä edes ehdotetaan. Työllistäminen on jo nyt yksi yrittäjän kalleimpia investointeja. Kohta henkilökunnan palkkaamisesta tehdään täysin mahdotonta.

Vastuuta myös työntekijälle

Ravintola-alalla lomapäivistä on sovittu työehtosopimuksessa, joten vuosilomalain muutoskin tulee voimaan vasta ensi keväänä uuden sopimuksen myötä.

Kahvilayrittäjä Tanja Kukko työllistää miehensä kanssa omistamissaan kahdessa kahvilassa kymmenestä viiteentoista työntekijää.

Café Kukossa sairastunut työntekijä paikataan tavallisesti vuokratyövoimalla. Vaikka Kukon mukaan työntekijöiden sairastaminen tulee työnantajalle kalliiksi, kertoo hän kuitenkin luottavansa työntekijöihinsä.

– En usko heidän hakevan syyttä sairaslomaa. Kynnys hakeutua lääkäriin on erilainen eri ihmisillä. Sehän on moraalinen kysymys, kuinka moni hakee esimerkiksi lomaltaan nuhaisena sairaslomaa.

Laurellin omistaja Heikki Kokko kokee lakimuutoksen ongelmallisempana.

– Pelko lisäkustannuksista on kyllä iso, ja tämä tuntuu hyvin huonolta ratkaisulta. Ei työnantaja voi kaikesta kantaa vastuuta.

Se, minkälaisia lisäkuluja lakimuutoksesta yrittäjälle koituu, jää Kokon mukaan nähtäväksi. Laurell työllistää Hämeenlinnassa, Janakkalassa ja Lahdessa noin 65 henkilöä.

(HäSa)

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic