Kanta-Häme

Työpaikkojen radonmittaukset tehovalvonnassa ensi viikolla

Työsuojeluviranomainen valvoo työpaikkojen radonia Etelä-Suomessa tehostetusti ensi viikon keskiviikkona ja torstaina 26.–27. huhtikuuta. Tarkastuksia tehdään radonkunnissa niihin työpaikkoihin, joissa radonmittaukset tulee olla tehtyinä.

Tarkastusten kohteena ovat työpaikat, joissa on toimintaa maan tasalla tai kellarikerroksessa. Tarkastuksista ei ilmoiteta työpaikoille etukäteen.

– Tehovalvonnan tavoitteena on varmistaa, etteivät työtekijät altistu keuhkosyöpää aiheuttavalle radonkaasulle. Jaamme tietoa valvonnasta jo etukäteen, jotta mahdollisimman moni työnantaja varmistaisi, että radonin aiheuttama vaara on selvitetty, kertoo ylitarkastaja Tuula Uurala Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Valvontaa tehdään 13 kunnassa, joissa radonpitoisuudet ovat korkeat. Kanta-Hämeen alueella valvontaa tehdään Hämeenlinnassa, Janakkalassa ja Lopella.

Tarkastuskäynnillä valvotaan, että radonmittaukset on tehty. Työpaikan tulee esittää radonmittausten tulokset ja työterveyshuoltosopimus. Tarkastuksella kiinnitetään huomiota myös muihin sisäilmaan vaikuttaviin tekijöihin, kuten ilmanvaihtoon, lämpötilaan ja mahdollisiin kosteusvaurioihin.

Radonmittausten tekeminen on työnantajan vastuulla. Jos mittaustulos ylittää 400 Bq/m³, työnantajan on ilmoitettava siitä Säteilyturvakeskukselle.

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic