Kanta-Häme

Työpaja antoi vauhtia työelämään – Tärkeintä on saada rytmiä ja ryhtiä päivään

Hattulan työpajatoiminta on antanut monelle vauhtia työelämään.
Työpajaohjaaja Toni Saarinen (vas.) on tulossa jututtamaan entisiä työpajalaisia Vesa Hellgreniä, Juuso Ryötiä ja Sami Ojalaa.

Vesa Hellgren kuljettaa loppuvuoden ajan ruokaa Willa Katinalan valmistuskeittiöstä kahteen jakelukeittiöön, Juuso Ryöti ja Sami Ojala taas ovat töissä Hattulan kunnan varikolla marraskuun loppuun.

Kaikki kolme ovat esimerkkejä kunnan työpajatoiminnan onnistumisesta: he ovat saaneet töitä ja samalla myös tulevaisuudensuunnitelmat ovat alkaneet kirkastua.

– Kaikilla on ollut vahva tahto mennä eteenpäin, ja se on hienoa, sanovat Siipi-työpajan ohjaajat Toni Saarinen ja Jarmo Heino.

29-vuotias Juuso Ryöti ehti olla viisi vuotta työttömänä ennen työpajan remonttiryhmään pääsyä.

– Siitä oli iso apu, sillä olin kotona ja vähän erakoitunut. Työpajan kautta pääsin taas ihmisten ilmoille ja kiinni työhön, kertoo 5-vuotiaan tytön yksinhuoltaja.

Hän kertoo viihtyvänsä fyysisessä työssä, jossa työn tuloksen näkee heti.

– Se palkitsee välittömästi ja antaa virtaa. Painokin on pudonnut 15 kiloa.

Ryöti ja Sami Ojala ovat samassa työporukassa ja hoitavat kunnan ulkoalueita. 21-vuotias Ojala valmistui vuosi sitten Kiipulan ammattiopistosta ja työskenteli sen jälkeen työpajalla ja työkokeilussa.

– En viihtynyt työkokeilussa, mutta pääsin onneksi palaamaan työpajalle ja sitä kautta löytyi työ kunnan varikolla.

Molempien pesti päättyy marraskuun lopussa, mutta he toivovat löytävänsä töitä.

– Tekeminen on tärkeää, että vuorokausirytmi pysyy kunnossa, Sami Ojala sanoo.

Juuso Ryöti on miettinyt, että haluaisi jatkossa työskennellä alalla, jossa on mahdollisuus kehittyä koko ajan. Esimerkiksi hitsarikurssi voisi kiinnostaa.

Myös Vesa Hellgren suunnittelee joko opiskelua tai työnhakua, kun määräaikainen työ loppuu vuoden vaihteessa.

– Paria paikkaa olen miettinyt, sillä on tärkeää, että päivärytmi pysyy kunnossa ja on tekemistä.

Hän tekee nyt viiden tunnin työpäivää, ja kertoo, että saisi enemmän rahaa työttömänä. Hän sanoo kuitenkin mieluummin käyvänsä töissä.

Hattulassa kuntouttavaa työpajatoimintaa tarjotaan kaikenikäisille. Kuntaan palkattiin tämän vuoden alussa työllisyyskoordinaattori Miia Raussi, ja myös Siipi-työpajan toiminta siirtyi hänen vastuulleen kesäkuun alussa.

– Työpajan päivät sisältävät nyt myös ryhmävalmennusta sekä valmennusta työhön tai opiskeluun, Raussi kertoo.

Raussin mukaan jokaiselle työpajalaiselle suunnitellaan oma etenemispolku. Nuorten kohdalla tärkeää on kannustaa heitä miettimään itse omaa suuntaansa.

– Ainakin minulle työpajan ja Miian tuki on ollut todella tärkeää. Olen alkanut itsekin uskoa siihen, että voin saada työuran. Täällä on kerrottu mahdollisuuksista, joista en ole tiennyt ennestään mitään, Juuso Ryöti kertoo. HÄSA

Siipi-työpaja

Hattulan kunnan kuntouttavaa työtoimintaa tarjoava Siipi-työpaja toimii kahdessa pisteessä, Viertotie 15:ssä ja kunnan varikon yhteydessä Ratatie 3:ssa.

Viertotien tiloissa on kädentaitopaja, jossa kudotaan, askarrellaan ja ommellaan.

Ratatiellä on remonttipaja, jossa korjataan autoja, pyöriä, ruohonleikkureita ja pienkoneita. Lisäksi valmistetaan puutöitä myyntiin.

Liikkuva ryhmä vie palveluita asiakkaiden luo ja kuljettaa esimerkiksi muuttokuormia. Lisäksi työpaja huolehtii apuvälinekuljetuksista kerran viikossa.

Lukuja

Tänä vuonna syyskuun loppuun asti kuntouttavassa työtoiminnassa on ollut asiakkaana

70henkilöä. Heistä nuoria eli alle 29-vuotiaita on 27.

Nuorista 14 on päässyt eteenpäin työhön tai koulutukseen, heistä kolme keskeytti ja palasi takaisin pajalle.