fbpx
Kanta-Häme

Työpajat ehkäisevät syrjäytymistä

Upea konsepti!

Tätä mieltä on työministeri Lauri Ihalainen (sd.) työpajoista. Maanantaina hän tutustui Janakkalan kunnan työpajaan Turengissa.

– Suomessa on ainakin 200 pajaa, ja muista maista käydään näitä ihmettelemässä. Jos näitä ei olisi, syrjäytyneiden määrä olisi suurempi. Nämä ovat itseluottamuksen kasvun paikkoja.

Pajoille ehkä uusia tehtäviä

Ihalainen pohti myös, voisiko pajoilla olla jokin rooli siinä, kun oppivelvollisuuden raja nousee 17 vuoteen.

– Ja voisiko pajatoimintaa ja oppisopimuskoulutusta lähentää toisiinsa?

Janakkalassa on pajatoimintaa ollut vuodesta 2005. Nykyään paja käsittää puu- ja metallipuolen, kierrätyspisteen, ruokalan, myymälän, askartelupajan ja ompelimon. Pajassa on kirjoilla 54 työtöntä, ja vakituisia työntekijöitä on kuusi.

Toiminta on lisäksi levinnyt Turengista myös Tervakoskelle, ja ensi vuonna on tarkoitus perustaa uusi piste vielä Turengin Kuumolaan.

Pajan asiakkaista osa käy pajalla töissä joka päivä, joku muutaman päivän viikossa, joku vain kerran viikossa. Sopimus räätälöidään kullekin erikseen.

– 40 prosenttia asiakkaistamme lähtee täältä koulutukseen, pajan vastaava ohjaaja Tomi Lindstén kertoi ministerille.

Yhteistyö ei toimi

Lindstén kertoi hänelle myös huolestaan. Vaikka nuorisotyöttömyys kasvaa koko ajan, se ei ole toistaiseksi näkynyt pajan elämässä. Uusia nuoria ei ole siis ilmaantunut asiakkaiksi.

– Rakenteessa on jokin vika. Työvoimatoimiston kanssa on nykyään vaikea tehdä yhteistyötä. Siellä ei ole resurssia eikä aikaa.

Sosiaalityöntekijä Mervi Anttila oli samaa mieltä. Työvoimahallinnon uusi palvelulinja-systeemi ei ole alkanut toimia kunnolla ainakaan kunnan eikä nuorten työttömien kannalta.

Sekin haittaa, ettei Janakkalassa ole enää omaa työvoimatoimiston pistettä.

– Vaikka Hämeenlinnaan on vain 15 kilometriä matkaa, se on nuorelle pitkä matka. Ja näitä hukassa olevia nuoria on paljon.

Anttila muistutti myös, ettei alle 25-vuotiaalla kouluttamattomalla nuorella ole välttämättä motiivia ilmoittautua työvoimatoimistoon, koska hän ei kuitenkaan saa mitään työttömyysturvaa.

Kelkasta pudonneille eheytystä

Nuorisosihteeri Sanna Laine kertoi, että Janakkalassa ei yksikään peruskoulun päättänyt nuori pudonnut tyhjän päälle viime lukuvuoden jälkeen.

– Keväällä 16 jäi ilman opiskelupaikkaa, mutta kaikille löytyi myöhemmin paikka.

Etsivä nuorisotyö on siis Janakkalassa ollut hyvin tehokasta. Ongelmana ovat kuitenkin aiempina vuosina kelkasta pudonneet, monta vuotta kotona olleet nuoret.

– Se on haastava ryhmä. Nuoret ovat moniongelmaisia. Heidän eheyttämisensä elämään voi viedä vuosia. Elämän eheyttämistaitoja on opeteltava pitkään, ennen kuin nuori on valmis koulutukseen.

Ministeri suorastaan ihastui sanapariin “elämän eheyttämistaidot”. Hän makusteli sitä useaan kertaan.

Perusturvalautakunnan puheenjohtaja Markku Virtanen (kesk.) arvosteli työvoimapalvelujen toimimattomuutta.

– Te-toimistoon ei saa yhteyttä, ja jos sinne pääsee, siellä sanotaan, että tule ensi vuonna uudelleen. Eivät vastaa siellä edes puhelimeen.

Ministeri vastasi, että etenkin Tampereen puhelinjärjestelmässä on ollut ongelmia. Ministeriö on palkannut paljonkin väkeä purkamaan syntyneitä ruuhkia.

– En halua syyllistää te-keskuksen väkeä. Sitä paitsi tämän vuoden alussa alkanut työvoimahallinnon uudistus päättyy vasta ensi vuoden lopussa. (HäSa)

 

 

Menot