Kanta-Häme

Työryhmä toppuuttelee pakollisen yo-ruotsin pelkoa – ”Ei ole mitään syytä huoleen ja stressiin”

Uudistuksen aikataulu jää tulevan opetusministerin vastuulle, toteutumisesta ei ole tässä vaiheessa takeita

Hallitusohjelman kirjaus toisen kotimaisen kielen paluusta pakollisena ylioppilaskirjoituksiin on selvittelyvaiheessa, eikä sen toteutuminen vielä ole varmaa. Hallitusneuvotteluissa asiaa käsitelleen Osaamisen, sivistyksen ja innovaatioiden Suomi -ilmiöryhmän puheenjohtaja Hanna Kosonen (kesk.) toteaa, että tällä hetkellä keskitytään asian selvitystyöhön. Hän ei suostu kommentoimaan asiaa enempää.

Suomen Lukiolaisten liitto on arvostellut kirjausta siitä, että toteutuessaan uusi pakollinen aine aiheuttaisi lisää stressiä jo valmiiksi kuormittuneille lukiolaisille. Kososen johtaman työryhmän jäsen Veronika Honkasalo (vas.) sanoo, että viesti pitää ottaa vakavasti, mutta huolestua ei tarvitse.

–  Ei ole mitään syytä huoleen ja stressiin. Uudistuksia ei pidä tehdä sillä tavalla, että opiskelijoiden stressiä ja paineita lisätään.

 

Aikataulua ei voi vielä arvioida

 

Kososen mukaan uudistuksen eteenpäin vieminen on tästä lähtien tulevan opetusministerin vastuulla. Opetusministeriksi nousee todennäköisimmin vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Kirjaus toisen kotimaisen kielen palauttamisesta pakolliseksi yo-tutkintoon lieventyi hallitusohjelmaluonnoksesta lopulliseen ohjelmaan. Iltalehdelle vuodetun ohjelmaluonnoksen kirjaus ”palautetaan toinen kotimainen kieli pakolliseksi aineeksi ylioppilastutkintoon” vaihtui lopulliseen muotoon ”hallitus asettaa tavoitteeksi toisen kotimaisen kielen palauttamisen pakolliseksi ylioppilaskirjoituksissa”.

Hallituksen tahtotila siis on linjattu, mutta pakollinen ruotsin koe tuskin pääsee yllättämään lukiolaisia lähivuosina.

Opetushallitus ei halua kommentoida mahdollista uudistusta lainkaan. Opetusministeriön lukiokoulutuksen ja opettajankoulutuksen vastuualueen johtaja Tiina Silander ei hänkään halua spekuloida muutoksen toteutumista.

–  Muutos edellyttää ylioppilastutkinnosta annetun lain muuttamista. Aikatauluun on tässä vaiheessa mahdotonta ottaa kantaa, Silander sanoo.

Päivän lehti

18.1.2020