Kanta-Häme

Työsyke eriyttää bisnespuolensa tytäryhtiöön

Korkeimman hallinto-oikeuden taannoinen päätös aiheuttaa muutoksia Työsykkeen organisaatiossa. Yhtiö irrottaa osan työterveyshuollostaan erilliseen tytäryhtiöön.

Kyse on niistä yritysten kanssa tehdyistä sopimuksista, joissa on mukana lakisääteisten ennaltaehkäisevien palveluiden lisäksi myös sairaanhoitoa. Jatkossa nämä sopimukset siirtyvät Työsykkeen tytäryhtiön vastuulle, joka tuottaa työterveyshuollon palvelut.

– Tässä ei ole kyse mistään kikkailusta tai veronkierrosta. Yhtiöt toimivat erillisinä ja Työsyke myy tarvittaessa palveluja tytäryhtiölle aivan markkinahintaan, ilman mitään subventioita, korostaa Työsykkeen toimitusjohtaja Jari Kattainen.

Pieni osa toimintaa

Emoyhtiö jatkaa toimintaansa kuten ennenkin. Kun niin sanottu bisnespuoli on erotettu omaksi yhtiökseen, Työsyke voi jatkaa omistajiensa inhouse-yhtiönä, eikä kaupungin ja sairaanhoitopiirin tarvitse siis kilpailuttaa työterveyshuollon hankintojaan.

Kattaisen mukaan yhtiöjärjestely oli tarpeen, koska omistajat halusivat turvata yhtiön sidosyksikköaseman. Kuitenkin kaupungilla on myös velvollisuus järjestää yrityksille niiden niin halutessa työterveydenhuollon palveluita.

– Tällä ratkaisulla paikalliset yritykset saavat edelleen kustannustehokkaat palvelut, Kattainen sanoo.

hän ei halua kertoa julkisuuteen, kuinka paljon yhtiöllä on sairaanhoidon sisältäviä ns. markkinasopimuksia yritysten kanssa.

– Mutta sen voin sanoa, että ne ovat selvästi pienempi osa toimintaa, Kattainen sanoo.

Ennakkotapaus

KHO:n päätös oli ennakkotapaus, joka voi laajemminkin ohjata julkisomisteisten yhtiöiden toimintaa markkinoilla.

Terveydenhuollon alalla Työsyke onkin Suomen ensimmäinen toimintansa kahteen yhtiöön eriyttänyt julkinen toimija.

Hämeenlinnan kaupunginhallitus on jo siunannut Työsykkeen hallituksen päätöksen tytäryhtiön perustamisesta. Sairaanhoitopiirin hallitus käsittelee asiaa osaltaan myöhemmin tässä kuussa.

Kattainen kertoo, että uusi tytäryhtiö aloittaa toimintansa pikaisella aikataululla.

– Todennäköisesti jo vuodenvaihteessa. (HäSa)

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic