Kanta-Häme

TyöSykettä ollaan liittämässä uuteen valtakunnalliseen työterveysyhtiöön

Hämeenlinnan kaupunki ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri ovat alustavasti lähdössä mukaan uuteen valtakunnalliseen julkisen sektorin työterveysyhtiöön, jota suunnitellaan työeläkevakuuttaja Kevan johdolla.

Se merkitsee alueellisen työterveysyhtiön TyöSykkeen liittämistä uuteen isoon yhtiöön.

Joko TyöSyke yhtiönä lakkautetaan ja sen tilalle perustetaan valtakunnallisen yhtiön uusi alueellinen tytäryhtiö, tai sitten TyöSyke siirretään omistusjärjestelyllä osaksi uutta yhtiötä.

– Kokonaisuuden voisi rakentaa helpommin uusilla yhtiöillä. Jos parikymmentä erilaista työterveysyhtiötä pistetään yhteen, ne eivät ole välttämättä yhteismitallisia, yhtiöhankkeen selvityshenkilö Samuli Salanterä arvioi.

– Tästä aletaan nyt neuvotella. Joka tapauksessa meille tulee paljon alueyhtiöitä. Jo pelkkä Uusimaa on niin iso alue, että siellä pitää olla useampia yhtiöitä. Pääkaupunkiseudun tarpeet ovat niin erilaisia kuin esimerkiksi Mäntsälän.

 

Uuden jättiyhtiön kasaamisella haetaan mittakaavaetuja ja kilpailukykyä yksityisiä työterveyspalveluja vastaan.

Yhtiö ei ainakaan alkuvaiheessa perusta uusia toimipisteitä vaan yhdistelee nykyisiä alueellisia toimijoita samaan yhtiöön.

– Ideana on tehdä uudelle yhtiölle kevyt keskushallinto, joka huolehtii esimerkiksi potilastietojärjestelmästä, it-järjestelmistä ja muista tukipalveluista. Varsinainen operatiivinen työ tehdään jatkossakin alueilla. TyöSyke saattaa jatkossa olla hyvin pitkälti TyöSykkeen näköinen myös tässä valtakunnallisessa yhtiössä, Salanterä sanoo.

Uuden yhtiön nimestä ei vielä ole tietoa.

Tulevat ensimmäisen vaiheen osakkaat, mukaan lukien Hämeenlinnan kaupunki ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri, keskustelevat jatkosuunnitelmista ensi torstaina Kevan tiloissa Helsingissä.

– Haluamme katsoa, mihin neuvottelut johtavat ja millainen valtakunnallisesta yhtiöstä muodostuisi, ja päättää sen jälkeen, olemmeko mukana, sanoo Hämeenlinnan kaupungin henkilöstöjohtaja Anne Iijalainen.

Myös yhtiön rakenteeseen ja TyöSykkeen muutoksiin kaupunki ottaa kantaa vasta neuvottelujen edetessä.

TyöSykkeen piirissä on tällä hetkellä lähes 11 000 työntekijää.

 

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri ei ole vielä käsitellyt asiaa virallisesti, mutta on selvää, että myös sairaanhoitopiiri hyväksyy uuden yhtiön, mikäli TyöSykkeen pääomistaja Hämeenlinnan kaupunki lähtee mukaan.

– Olemme kiinnostuneita ja mukana prosessissa vielä tällä hetkellä ilman sitoumusta, sairaanhoitopiirin henkilöstöjohtaja Petri Alaluusua sanoo.

– On tärkeää, että uudesta yhtiöstä saadaan kilpailukykyinen työnantaja, jonne hakeutuu ja jossa pysyy ammattitaitoista henkilöstöä.

Selvityshenkilö Salanterän mukaan uusi yhtiö on tässäkin suhteessa vahvoilla, sillä iso yhtiö pystyy järjestämään henkilöstölle koulutusohjelmia ja erikoistumismahdollisuuksia, joita pienet yksiköt eivät voi tarjota.

Kevan hallitus päättää valtakunnallisen työterveysyhtiön perustamisesta kokouksessaan 14. kesäkuuta. Valmistelut aloitetaan heti sen jälkeen. Uuden yhtiön on tarkoitus olla toiminnassa jo ensi vuoden alussa. HäSa

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic