Kanta-Häme

Työsykkeen tulevaisuutta selvitetään jälleen – Myynti on yksi vaihtoehto

Mahdollisia ostajia saattaa kiinnostaa paitsi asiakaskunta myös työterveyshuollon ammattilaiset.
Hämeenlinnan seudulla selvitetään parhaillaan Työsykkeen työterveyshuollon järjestämisen mallia.

Työterveysyhtiö Työsykkeen tulevaisuutta pohditaan jälleen. Omistajat, suurimpina Hämeenlinnan kaupunki ja keskussairaala ovat käynnistäneet selvitystyön työterveyshuollon järjestämisen mallista.

Yhtenä vaihtoehtona selvityksessä on yhtiön osakkeiden myynti ja palveluiden kilpailutus.

– Nykyinen toimintamalli ei sellaisenaan voi jatkua, jos maakuntauudistus toteutuu nykyisten lakiluonnosten mukaisena, sanoo Hämeenlinnan apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo.

Tällöin kunnat eivät voisi olla enää Työsykkeen omistajina ilman, että osa sen toiminnasta eritytettäisiin markkinoilla toimivaan yhtiöön.

Juha Isosuo sanoo, että työterveyden asiantuntijoista eli lääkäreistä ja hoitajista on valtakunnassa pulaa. Siksi yhtiön arvellaan kiinnostavan yksityisiä yrityksiä.

– Mielenkiintoa on varmasti sekä Työsykkeen asiakaskuntaa että asiantuntijoita kohtaan. Mutta mitään päätöksiä kilpailutuksen ja myynnin toteuttamisesta ei ole tehty eikä ole voitukaan tehdä, koska selvitystyö on vasta alussa.

Työsykkeen kohtaloa on puntaroitu pitkin vuotta jo aiemminkin. Työeläkevakuuttaja Kevan johdolla valmistellaan valtakunnallista julkisen sektorin työterveysyhtiötä, mutta kaupunki ja sairaanhoitopiiri päättivät marraskuussa, ettei Työsykettä sulauteta uuteen yhtiöön eikä muuteta sen alueyhtiöksi.

– Tätäkin tilannetta seurataan edelleen, mutta kuten aiemminkin on todettu, sellaisen perustaminen ei suju nopeasti vuodessa eikä kahdessakaan, Isosuo sanoo.

Selvitystyö ei vaikuta Työsykkeen toimintaan, joka jatkuu normaalisti. Päätös mahdollisen kilpailutuksen käynnistämisestä tehdään näillä näkymin helmi-maaliskuussa, kun selvitystyö on valmis.

Juha Isosuo arvioi, että jos selvityksen jälkeen päädytään Työsykkeen myyntiin, sekään ei juuri vaikuttaisi yhtiön käytännön toimintaan.

– Työsyke myytäisiin sopimuksineen, eli esimerkiksi toimipisteet säilyisivät ainakin aluksi ennallaan.

Työsykkeen omistavat Hämeenlinnan kaupunki, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri, Riihimäen kaupunki, Hausjärven kunta sekä Riihimäen seudun terveyskeskuskuntayhtymä.

Yhtiöllä on toimipisteet Hämeenlinnan keskustassa, keskussairaalassa Ahvenistolla, Riihimäellä pääterveysasemalla ja aluesairaalassa sekä Lammilla terveyskeskuksen yhteydessä.

Yhtiön työterveyspalvelujen piirissä on tällä hetkellä 11 000 työntekijää.

Janakkala on myös juuri päättänyt liittää työterveytensä osaksi Työsykettä. Myös Forssan seudulla asiaa on harkittu, mutta päätöksiä ei ole vielä tehty.

Selvitystyöstä on järjestetty infotilaisuudet Työsykkeen henkilöstölle keskiviikkona ja Janakkalassa torstaiaamuna. HÄSA

Päivän lehti

14.7.2020